Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

V kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov sa očakáva rozsudok

Na snímke obžalovaný Marian K. prichádza v sprievode eskorty na vynesenie rozsudku v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v kauze prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v piatok 19. mája 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obžalovaná Alena Zs. nie je na hlavnom pojednávaní prítomná. Vzdávam sa svojho práva posledného slova, uviedla v liste.

Pezinok 19. mája (TASR) - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje v piatok popoludní hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov. Očakáva sa vyhlásenie rozsudku.

Obžalovaná Alena Zs. nie je na hlavnom pojednávaní prítomná. "Vzdávam sa svojho práva posledného slova," uviedla v liste, ktorý adresovala senátu ŠTS. Súd žiadosti obžalovanej o konanie v jej neprítomnosti vyhovel.



V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018, pri ktorej prišla o život aj jeho snúbenica Martina Kušnírová, rozhodujú súdy už len o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich v septembri 2020 pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil prípad naspäť. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Vykonávatelia vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

ŠTS napokon spojil do jedného konania aj kauzu prípravy vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Okrem Mariana K. a Aleny Zs. tu čelia obžalobe aj Darko D. a Dušan K. Tomáš Szabó bol už skôr vylúčený na samostatné konanie, priznal sa a súd ho právoplatne uznal za vinného.