Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

V kauze Mýtnik stále vypovedá kľúčový svedok, podnikateľ Michal S.

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obžalovaní vinu popierajú. Ich obhajcovia spochybňujú obžalobu aj oboch svedkov, vraj vypovedajú nepravdivo, lebo sa chcú vykúpiť zo zločinov

Banská Bystrica 21. februára (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, pokračuje v utorok kauza Mýtnik, kde obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti čelí šesť osôb, medzi nimi aj podnikateľ Jozef B., jeho syn Jozef B. či bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko K.

Obhajoba pokračuje vo výsluchu jedného z kľúčových svedkov, podnikateľa Michala S., ktorý sa začal už vlani v novembri. On, ako aj ďalší kľúčový svedok, exprezident finančnej správy František I., boli tiež obvinení v tejto kauze, ale rozhodli sa spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a vypovedať.

Obhajca Jozefa B. a jeho syna Michal Mandzák v úvode pojednávania požiadal súd, aby umožnil ich znalcovi Dušanovi Selkovi sedieť v súdnej sieni pri výpovedi Michala S. tak, aby mu videl do tváre. Senát mu nevyhovel a zostal sedieť tam, kde aj verejnosť, ktorá svedkov vidí iba od chrbta. Podľa Mandzáka svedok klame a je nevyhnutné vykonať znalecké dokazovanie odborníkov z oblasti psychológie, ktorí posúdia dôveryhodnosť a pravdovravnosť svedka.

Michal S. doteraz vo výpovedi podrobne opísal jeho väzby s obžalovaným Jozefom B., bez ktorého vplyvu na bývalé politické špičky a vstupu do svedkovej spoločnosti Allexis by sa údajne k zákazkám pre daniarov nedostali. Hovoril aj o nie najlepších vzťahoch so synom Jozefa B. a úplatkoch.

Obžalovaní vinu popierajú. Ich obhajcovia spochybňujú obžalobu aj oboch svedkov, vraj vypovedajú nepravdivo, lebo sa chcú vykúpiť zo zločinov. Podľa nich práve oni mali byť hlavami zločineckej skupiny na finančnej správe, ktorá páchala rozsiahlu daňovú trestnú činnosť.

"Michal S. je v kauze Daniari obvinený zo založenia zločineckej skupiny a mal sa podieľať na krádeži 18 miliónov eur na DPH voči SR. Za rok a pol s ním nebol urobený ani jeden úkon, sám to na ŠTS povedal. Pýtam sa teda, to nikomu nechýba 18 miliónov, ktoré mal ukradnúť na DPH tomuto štátu? Vedie nákladný život, lieta sem z Dubaja, aby osočoval mňa, môjho otca a iných ľudí," reagoval Jozef B. mladší s tým, že ide jasne o politický proces.

Obžaloba sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločin prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur. Týka sa dodaného IT systému. Okrem Jozefa B., jeho syna a Radka K. obvineniu čelí aj Martin B., Milan G. a Miroslav S.