Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prokurátor Šanta navrhol Štefanovi Á. 14-ročný trest

Na snímke obžalovaný Štefan Á. počas pojednávania v kauze televíznych zmeniek TV Markíza na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 29. septembra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Štefan Á., obžalovaný v kauze zmeniek TV Markíza, odmieta, že by ich falšoval.

Pezinok 29. septembra (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta navrhol Štefanovi Á. obžalovanému v kauze falšovania televíznych zmeniek TV Markíza 14 rokov odňatia slobody. Trest by si mal odpykať, ako navrhoval prokurátor vo svojej záverečnej reči, v ústave so stredným stupňom stráženia. Navrhol Špecializovanému trestnému súdu (ŠTS) v Pezinku, aby Štefana Á. uznal za vinného za obzvlášť závažný trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom.

Zároveň navrhol súdu uložiť mu trest vo výške 5000 eur a ochranný dohľad. Na záver svojej záverečnej reči Šanta zdôraznil, že miera zavinenia u obžalovaného bola neporovnateľne nižšia ako o odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska v kauze zmeniek. Podľa Šantu mal Štefan Á. záznam v registri len za zanedbateľné tri dopravné priestupky. Viedol čestný život. V snahe zabezpečiť svoju rodinu však pristúpil na to, že sa podieľal s Kočnerom a Ruskom na výrobe falošných zmeniek. Prípad sa svojím rozsahom zapíše do dejín slovenskej kriminalistiky.

"Zmenky do roku 2013, respektíve do roku 2016, keď prenikli do médií, neexistovali. Boli vyhotovené v rokoch 2015 - 2016, a nie v rokoch 2000 - 2001," zdôraznil Šanta. Prokurátor sa opiera o svedecké výpovede aj znalcov z odboru písmoznalectva a ich posudky a forenzného vyšetrovateľa. Podľa neho sa mal v roku 2016 podnikateľ Marian Kočner vyzvedať o exspirácii papiera od svedka Jozefa Dučáka. Ten mal zabezpečovať papier a tlačiareň na výrobu zmeniek. Až keď boli vyhotovené zmenky, začal sa domáhať Kočner na bratislavských súdoch ich vyplatenia zo strany TV Markíza. Štefan Á. vypovedal podľa Šantu počas pojednávaní rovnako ako odsúdený v kauze zmeniek Kočner. Obžalovanému hrozí za trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov trest 12 až 20 rokov.

Na snímke právni zástupcovia TV Markíza zľava Lucia Tandlichová, Tomáš Kamenec a prokurátor Ján Šanta počas pojednávania s obžalovaným Štefanom Á. v kauze televíznych zmeniek TV Markíza na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 29. septembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Po prednese záverečnej reči Šantu pristúpil k prednesu záverečnej reči právny zástupca poškodenej televízie TV Markíza Peter Kubina. ŠTS v utorok (28. 9.) vyhlásil dokazovanie v prípade za ukončené.

Komunikácia z aplikácie Threema z roku 2018 je podľa názoru Kubinu kľúčovým dôkazom. Vyplynulo z nej, že Kočner so Štefanom Á. mali priateľský vzťah. Z prepisov vyplynulo, že Kočner inštruoval Štefana Á., ako má vypovedať v kauze zmeniek, a inštruoval ho, aby zakryl trestnú činnosť. Spoločne mali robiť nejaké "slinoviny", čo malo znamenať výrobu antedatovaných zmeniek. Kubina navrhoval súdu uznať obžalovaného za vinného a zaviazať ho nahradiť škodu.

Podľa ďalšieho právneho zástupcu televízie Tomáša Kamenca obžalovaný spoločne s Kočnerom vyrobili falošné zmenky. "Chceli získať peniaze od poškodenej strany. Je evidentné, že obžalovaný sa podieľal na výrobe minimálne dvoch falošných zmeniek. Bol si vedomý, na aký účel sú zmenky vyrábané, a ich cieľom s Kočnerom a Ruskom bolo obohatiť sa na úkor tretej osoby,“ zdôraznil obhajca. Podľa neho obhajoba neprodukovala žiadne dôkazy, ktoré by spochybňovali závery znalcov, ktorí skúmali zmenky. "Je nemysliteľné, aby po 15 rokoch nikto o zmenkách nevedel," povedal Kamenec. V poznatkovom fonde Slovenskej informačnej služby (SIS) nie je záznam o existencii zmeniek z roku 2000.

Na záver utorkového (28. 9.) procesu súd odmietol návrh obhajoby z júla tohto roka na doplnenie znaleckého posudku, ako aj prečítanie novinového článku z mája 1995. "Bolo vykonané už dostatočné znalecké dokazovanie. Ďalšie dôkazy sa vykonávať nebudú. Vyhlasujem dokazovanie za skončené," zdôraznil predseda senátu ŠTS.

Na snímke obžalovaný Štefan Á. (vľavo) a jeho obhajca František Neszméry prichádzajú na pojednávanie v kauze televíznych zmeniek TV Markíza na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 29. septembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Štefan Á. falšovanie zmeniek v záverečnej reči odmietol


Štefan Á., obžalovaný v kauze zmeniek TV Markíza, odmieta, že by ich falšoval. Vo svojej záverečnej reči v stredu pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) skonštatoval, že na zmenky niekto doplnil sumu a jemu nie je známe kto. "Nenaplnil som skutkovú podstatu trestného činu," uviedol.

Tvrdí, že bol majiteľom dvoch bianco zmeniek, ktoré podpísal, a majiteľom ďalších dvoch zmeniek bol podnikateľ Marian Kočner. Svoje zmenky mal dať overiť notársky okolo roku 2000 a preložiť do srbského jazyka a pre bezpečnosť uložiť na neznáme miesto. "Od roku 1998 som sa s Pavlom Ruskom nikdy nestretol. Ruskovi sa nedalo veriť. S Kočnerom som sa za posledných desať rokov stretával pomenej. Prišiel za mnou v roku 2014, že má investorov na preplatenie zmeniek. Rokovania viedol Kočner," povedal v záverečnej reči.



Obžalobu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Šantu pokladá za účelovú a zmanipulovanú. Skritizoval, že neboli pripustené počas pojednávania viaceré ním a jeho obhajcom navrhované dôkazy. "Svedkovia obžaloby nemohli vedieť o existencii zmeniek. To preto, lebo ich Rusko o tom neinformoval. Prišli so mnou do styku minimálne," dodal.

Súd v utorok pojednával od 9.00 h, z časti pojednávania bola na dva razy vylúčená verejnosť. Čítali sa písomné dôkazy, ktoré navrhol prokurátor Šanta, ako aj obhajca obžalovaného Štefan Neszméry. Malo ísť o dôkazy - tajné správy Slovenskej informačnej služby (SIS) k existencii zmeniek.

Na snímke obžalovaný Štefan Á. počas pojednávania v kauze televíznych zmeniek TV Markíza na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 29. septembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Verdikt v prípade Štefana Á. vyhlásia 12. októbra


Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku prerušil hlavné pojednávanie so Štefanom Á. v kauze televíznych zmeniek do 12. októbra, keď aj vynesie verdikt.

"Tá porada senátu pred vynesením rozsudku je nevyhnutná. Odzneli za dva dni nové veci, s ktorými sa musí súd vyrovnať," uviedol predseda senátu. V stredu odzneli záverečné reči všetkých procesných strán.

„Dôkazná situácia z môjho pohľadu bola úplne v súlade s prípravným konaním. Dôkazne sa nezmenili žiadne podstatné skutočnosti, čo z môjho pohľadu potvrdzuje dôvodnosť podania obžaloby a ako som navrhoval, aj uznanie viny za tento trestný čin. Čakal som pravdu povediac, že skončíme dnes, ale tento termín, 12. októbra, bol v pláne pojednávaní. Takže súd pokračuje podľa pôvodného plánu pojednávaní, čo beriem na vedomie," uviedol médiám prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta.

Šanta navrhol uznať obžalovaného za vinného a navrhol mu trest odňatia slobody vo výške 14 rokov. Trest by si mal podľa jeho návrhu odpykať v ústave so stredným stupňom stráženia. „Celý čas hovorí tento obžalovaný, že sú to jeho zmenky a celý čas z nich uplatňoval právo a očakával výnos," uviedol.



Pojednávanie so Štefanom Á. sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé. V minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej v januári Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, napokon vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.