Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Slovensko

V kauze vraždy E. Valka stále neurčili termín hlavného pojednávania

Na archívnej snímke policajt zabezpečuje prístup k bývalej vile Ernesta Valka počas rekonštrukcie vraždy v Limbachu pri Bratislave 26. januára 2018. Foto: TASR - Michal Svítok

Valka zavraždili v jeho dome v Limbachu 8. novembra 2010. Motívom bola podľa polície lúpež. Jozef R. mal Valka streliť do hrudníka, čím mu mal spôsobiť smrteľné zranenie.

Bratislava 24. októbra (TASR) - V kauze vraždy advokáta Ernesta Valka nebol doteraz nariadený termín hlavného pojednávania. Mohlo by sa tak stať v druhej polovici roka 2023. Pre TASR to uviedol zákonný sudca Okresného súdu (OS) Bratislava I Pavol Tomík. Obžalobe z vraždy čelí Jozef R.

"Predpokladaný termín vytýčenia hlavného pojednávania je v druhej polovici 2023 za podmienky, že v dôsledku šetriacich opatrení pre energetickú krízu nedôjde k žiadnym zásahom zo strany štátu do riadneho chodu súdu," priblížil Tomík. To, že termín procesu stále nie je známy, zdôvodňuje preťaženosťou súdneho oddelenia, neustálym prerozdeľovaním vecí z iných súdnych oddelení i personálnou poddimenzovanosťou trestného úseku na OS Bratislava I, kde je vo výkone päť sudcov.

Aktuálne má sudca plné termíny do konca februára 2023. "Nie je reálne možné konať vo všetkých veciach súbežne," uviedol Tomík vo vyjadrení, ktoré TASR sprostredkoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Súčasný prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera podal obžalobu na Jozefa R. v máji 2020 pre obzvlášť závažný zločin vraždy, prečin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a prečin porušovania domovej slobody spolupáchateľstvom.

Valka zavraždili v jeho dome v Limbachu 8. novembra 2010. Motívom bola podľa polície lúpež. Jozef R. mal Valka streliť do hrudníka, čím mu mal spôsobiť smrteľné zranenie. Do domu advokáta mal vniknúť spolu s ďalším spolupáchateľom, už právoplatne odsúdeným Jaroslavom Klinkom. Na základe schválenej dohody o vine a treste dostal Klinka v januári 2020 súhrnný osemročný trest väzenia. Za strelca označil Jozefa R., ten vinu odmieta.