Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Prokurátor očakáva, že súd uzná obžalovaných v kauze Kuciak vinnými

Na snímke obžalovaný Marian K. prichádza na hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktoré sa koná na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 31. júla 2020. Obžalovaní a ich obhajcovia budú prednášať záverečné reči. Foto: TASR Jaroslav Novák

Rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vynesie senát Špecializovaného trestného súdu 5. augusta.

Pezinok 31. júla (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan očakáva, že súd uzná obžalovaných z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vinnými. Záverečné reči obžalovaných boli presne také, aké očakával.

"Napádali všetky dôkazy a použili tie argumenty, ktoré uznali za vhodné na to, aby spochybnili dôkazy, ktoré svedčia proti nim," uviedol Turan. Mieni, že dôkazy proti obžalovaným sú dostatočné. "Za roky praxe sa snažím ísť na pojednávanie s tým, že mám aspoň 80 percentnú istotu, že to obstojí. To je aj tento prípad," doplnil.

V kauze vraždy Jána Kuciaka odzneli v piatok posledné záverečné reči, a to obžalovaných Mariana K., Aleny Zs., Tomáša Sz. a ich obhajcov. Obžalovaní a ich právnici argumentovali údajnými nezrovnalosťami, prevažne vo svedectvách Zoltána Andruskóa.

Obhajca obžalovaného Mariana K. Marek Para si tiež myslí, že Miroslav M. nevidel fotky zo sledovania novinárov, ktoré sa našli u Mariana K. "Je jednoznačne preukázané, že nevideli fotky zo sledovania. Miroslav M. popisoval iné fotky, než akúkoľvek fotku, ktorá bola prezentovaná z 'paparazzovania' novinárov, nemal dôvod klamať," doplnil.

Splnomocnenec poškodených Roman Kvasnica tvrdí, že si v piatok vypočul protiargumenty proti tvrdeniam, ktoré z jeho strany ani neodzneli. Navyše podľa neho neodzneli žiadne nové argumenty, a podľa toho, čo mal v piatok možnosť počuť, je potvrdená dôvodnosť obžaloby na všetkých obžalovaných. "Myslím si, že sa dôkazná situácia vôbec nezmenila a uvidíme, ako rozhodne súd," uzavrel.




Rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vynesie senát Špecializovaného trestného súdu 5. augusta.

Tomáš Sz. trvá na nevine, na vynesení rozsudku sa zúčastniť nechce



Obžalovaný z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej Tomáš Sz. trvá na svojej nevine. Súd požiadal, aby v stredu 5. augusta nemusel byť pri vynesení rozsudku.

Tomáš Sz. sa odvolával na záverečné reči svojich obhajcov, podľa neho existujú v prípade mnohé nejasnosti. Záverečnú reč využil na vyjadrenie ľútosti nad tým, že Kuciak a Kušnírová zomreli, uviedol, že chápe bolesť pozostalých, pretože mu v čase trvania jeho väzby zomrel otec. Doplnil, že sa stal policajtom preto, aby ochraňoval ľudský život.

Po jeho záverečnej reči vyzvala predsedníčka senátu Ružena Sabová obžalovaných na záverečné slovo, na ktoré majú právo. Nikto z obžalovaných to nevyužil. Alena Zs. a Tomáš Sz. požiadali, aby na deň 5. augusta, keď odznie rozsudok, neboli na pojednávanie eskortovaní. Marian K. tak neurobil.




Reťaz dôkazov obžaloby v kauze vraždy Kuciaka je pretrhnutá, tvrdí M. Para



Reťaz dôkazov, ktorú popisuje obžaloba v prípade kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka, sa podľa obhajcu Mariana K. Mareka Paru pretrháva. Obhajca navrhol oslobodiť Mariana K. spod obžaloby.



Vo svojej záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde sa Para sústredil najmä na Zoltána Andruskóa. V prípade vraždy novinára mu pripisuje inú úlohu ako sprostredkovateľa. Zároveň tvrdí, že dostával nezákonné výhody. Dokazovať to má Andruskóove tvrdenie o sľube prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimíra Turana o osemročnom väzení. Turan to odmietol, čo Para považuje za prejav nedôvery prokurátora voči korunnému svedkovi. "Klamstvá Andruskóa milosrdne nazýva prokurátor omylmi," doplnil obhajca.

Para upozorňoval na údajné rozpory medzi tvrdeniami Andruskóa a neprávoplatne odsúdeného strelca Miroslava M. Ilustroval to na fotkách zo sledovania novinárov, ktoré podľa obžalobnej verzie Miroslav M. opoznal. Para to odmieta a tvrdí, že s fotkami nebola urobená riadna rekognícia, kde by sa mu ukázali aj iné fotky.

Prekáža mu aj to, že Andruskó bol vylúčený na samostatné konanie, čím sa mu znemožnil prístup do spisu a možnosť poukazovať na rozdielnosť Andruskóových výpovedí v priebehu vyšetrovania.

V záverečnej reči sa venoval aj správam cez aplikáciu Threema a údajným šifrám. Šifry sa podľa neho dajú vybrať z hocijakého slova. Rovnako pri Threeme upozornil, že si Alena Zs. s Marianom K. písali o možných vrahoch novinára, čo má dokazovať, že to nemohli byť oni.

"O mojom klientovi píšu novinári od 90. rokov," spochybňoval Para aj motív na vraždu Kuciaka. Tvrdil tiež, že motív je príliš všeobecný a pripadá do úvahy aj iná publikačná činnosť Kuciaka. Mal na mysli teóriu, podľa ktorej stáli za vraždou podvodníci s DPH z južného Slovenska a Maďarska, s ktorými spájal Andruskóa.

Para sa v záverečnej reči venoval rovnako ako prokurátor Turan aj médiám. "Ak bol môj klient od začiatku vysnívanou verziou, tak za akú inú verziu by mohol dostať Andruskó takú istú výhodu?" pýtal sa obhajca. S médiami spojil aj splnomocnencov poškodených Daniela Lipšica a Romana Kvasnicu, ktorí podľa neho diktovali novinárom, čo o procese písať, a od rozsudku nad Miroslavom M. už diskutovali nie o vine Mariana K., ale iba o tom, aký trest má dostať.

"Celková sústava nepriamych dôkazov musí byť uzavretá tak, že musí viesť k jedinému skutkovému záveru a musí vylučovať akýkoľvek iný záver. Toto kritérium pri Marianovi K. splnené nie je," uzavrel Para.

Záverečné reči okrem Paru prednesú v piatok obhajcovia Aleny Zs., Tomáša Sz. a samotní obžalovaní.

Po záverečných rečiach nasleduje záverečné slovo obžalovaných, ktoré predchádza rozsudku. Ten sa očakáva v stredu 5. augusta.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Obhajkyňa Tomáša Sz. navrhuje oslobodenie, Kuciaka mal ísť len zbiť



Obhajkyňa Tomáša Sz. Ivana Kochanská navrhuje oslobodenie jej klienta. Tvrdí, že neprišiel do Veľkej Mače vraždiť, išiel iba Jána Kuciaka zbiť. Neskôr mu mal Miroslav M. oznámiť, že sú v dome dve mŕtve osoby. Vo svojej záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde sa venovala najmä nezrovnalostiam vo výpovedi Miroslava M. k vraždám Kuciaka aj podnikateľa Petra Molnára.

Spochybňovala výpoveď Miroslava M. v súvislosti s tým, ako mal Kuciaka zastreliť aj samotné miesto činu. Poukázala na rozpory medzi jeho opisom udalosti a výpoveďami znalcov a súdnych lekárov. Tvrdí tiež, že Tomáš Sz. prišiel Kuciaka iba zbiť. Návštevy Veľkej Mače pred skutkom vysvetľuje tým, že si bol obhliadať babetu, ktorú si vyhliadol v inzeráte.

Tak ako jej kolegovia aj Kochanská spochybnila výpoveď Zoltána Andruskóa. Nerozumie, ako si podnikateľ nemohol spomenúť, koľko peňazí presne za vraždu dostal.

"Marian K. bol úspešný podnikateľ, zaiste si mohol najať na sprostredkovanie vraždy niekoho iného než Alenu Zs.," poznamenala tiež Kochanská.

Po jej záverečnej reči by mali nasledovať slová obžalovaných, tí majú slovo vždy poslední.

Obhajkyňa Aleny Zs. navrhuje oslobodenie, chce vypočuť ďalších svedkov



Obhajkyňa Aleny Zs. Júlia Vestenická navrhla senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), aby oslobodil jej klientku spod obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Navrhla tiež vypočuť Lászloá Krecsíka, Borisa Gatiala a Dušana Kracinu, čím sa pripojila k teórii o maďarskej stope vo veci vraždy novinára.

Krecsík mal predať Zoltánovi Andruskóovi zbraň na vraždu novinára. Gatial je podnikateľ, o ktorom vypovedal, že korumpoval exministra práce Jána Richtera a exministerku vnútra Denisu Sakovú v súvislosti s vybavovaním pracovných povolení pre cudzincov. Kracina zas podľa Andruskóa zháňal v Maďarsku bieleho koňa, ktorý by sa k vražde novinára priznal.

Na snímke obžalovaná Alena Zs. prichádza na hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktoré sa koná na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 31. júla 2020.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Vestenická rovnako ako obhajca Mariana K. Marek Para spochybňovala Andruskóovu výpoveď. Takisto kritizovala i zmenu jeho procesného postavenia z obvineného na svedka, čo znemožnilo konfrontovať jeho predchádzajúce výpovede z vyšetrovania. Vestenická tiež upozornila na údajné kopírovanie jeho výpovedí policajtmi, čo majú dokazovať rovnaké preklepy v zápisniciach.

Vo vzťahu k motívu na vraždu si obhajkyňa myslí, že došlo k opomenutiu skutočností viažucich sa k práci Kuciaka. Ako príklad uviedla výpoveď šéfredaktora portálu Aktuality.sk Petra Bárdyho, ktorý pred vyšetrovateľom označil Kuciakovu prácu o Vadalovcoch za „najtoxickejšiu vec, na ktorej pracoval jeden a pol roka“. Na súde sa však podľa Vestenickej sústredil len na obžalovaného Mariana K.

Vestenická sa tiež venovala telefonátu medzi Kuciakom a Marianom K. Odmieta, že by šlo o vyhrážky, a tvrdí, že Marian K. sa iba novinára pýtal, ako by sa mu páčilo, keby zisťoval informácie o jeho rodine. To, že by sa Kuciakovi venoval špeciálne a správal sa k nemu inak ako k ostatným novinárom, podľa nej spochybňuje aj záznam z tlačovej konferencie, ktorý sa prehrával na súde.

Odmietla aj šifry v komunikácii cez aplikáciu Threema, ktoré našli prokurátor a splnomocnenci poškodených. „Alena Zs. komunikovala o zuboch aj pol roka po skutku, keď bol Marian K. už vo väzbe,“ tvrdí Vestenická.

Údaje zo staníc telekomunikačných operátorov tiež podľa nej nedokazujú, že sa Marian K. s Alenou Zs. deň po vražde novinára stretli z dôvodu vyplatenia peňazí, ako tvrdí obžaloba. Konštatovanie kriminalistu z oblasti IT Dušana Mikulaja, že sa mohli stretnúť, nepovažuje za dostatočné. Rovnako argumentovala tvrdením banky, že si Marian K. nevybral deň po vražde peniaze.

„Je nesporné, že prokuratúra neuniesla dôkazné bremeno,“ myslí si obhajkyňa a navrhla Alenu Zs. spod obžaloby v celom rozsahu oslobodiť. Po jej záverečnej reči prednáša obhajkyňa Tomáša Sz. Ivana Kochanská.

Marian K.: Nie som svätec, ale nie som ani vrah




Nie som svätec, ale nie som ani vrah. Vo svojej záverečnej reči v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka to uviedol obžalovaný Marian K. Argumentoval najmä spochybňovaním svedka Petra Tótha, ktorého považuje za agenta tajnej služby. Spochybňoval tiež tvrdenia Zoltána Andruskóa, ako aj spôsob, akým sa pracovalo s jeho telefónom pri extrakcii komunikácie cez aplikáciu Threema. Po jeho záverečnej reči prednáša tú svoju obžalovaná Alena Zs.

Marian K. sa pristavil pri svojej údajnej motivácii k vražde novinára potom, čo zverejnil analýzu o kauze Donovaly. „Z tých serióznych analýz sa ani jedna neobjavila v obvinení a o pár týždňov to budú tri roky, odkedy som bol obvinený. V tej kauze sme sa nepohli ani o milimeter,“ uviedol.

V záverečnej reči si pomáhal aj vizuálnymi pomôckami, napríklad aj pri lustráciách Kuciaka. Obhajoba Mariana K. prefotila pôvodný lustračný graf, v ktorom chýba jeho kompletná adresa. Správu Petrovi Tóthovi s adresou preto považuje za dodatočne doplnenú do jeho komunikácie.

Marian K. extenzívne rozprával aj o Tóthovi, ktorý podľa jeho slov opakovane klame a vymýšľa si. Naďalej ho považuje za agenta v legalizácii, čo má potvrdzovať aj výpoveď Miroslava Kriaka, ktorý pre Tótha realizoval sledovanie novinárov a politikov. Marian K. zároveň upozornil, že sa v spise nachádza informácia o tom, že Tóth dostal od neznámej spoločnosti sídliacej v Spojených arabských emirátoch po vražde 50.000 eur, a následne sa mu vyplácalo mesačne 5.000 eur. Súhlasí so splnomocnencom poškodených Danielom Lipšicom, ktorý uviedol, že si sledovanie novinárov nemohol Tóth financovať sám.

Na margo Zoltána Andruskóa skonštatoval, že dopĺňal svoju výpoveď postupne podľa toho, čo sa publikovalo v médiách. To, že je klamár, má dokazovať aj jeho nepotvrdené obvinenie voči Marianovi K. v kauze smrti televíznej redaktorky Leony Kočkovičovej Fučíkovej.

Marianovi K. prekáža aj spôsob, akým Europol narábal s jeho telefónmi pri extrakcii dát z Threemy. Vyčíta nezrovnalosti vo forenzných správach.

„Nie som neinteligentný hlupák, ktorý by si neuvedomoval, čo vražda novinára spôsobí,“ poznamenal Marian K. Ku koncu záverečnej reči kritizoval splnomocnencov, ktorí podľa neho absenciu dôkazov kompenzovali emóciami. Následne na to sa postavil a otočil smerom k predsedníčke senátu Ružene Sabovej. "Verím, že medializácia tohto prípadu, politika a emócie zostávajú za dverami tejto súdnej siene. Verím, že rozhodnete na základe nesporných faktov a dôkazov," uzavrel.


Na snímke obžalovaný Marian K. počas hlavného pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktoré sa koná na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 31. júla 2020. Obžalovaní a ich obhajcovia budú prednášať záverečné reči.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Alena Zs.: Objednávateľom Kuciakovej vraždy je Z. Andruskó



Objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka je Zoltán Andruskó, ktorý mal z objednávky krivo obviniť Mariana K. Vo svojej záverečnej reči to uviedla Alena Zs. Hoci sa cíti nevinná, je presvedčená, že bude odsúdená.

Vo svojej reči sa vyjadrovala najmä k výpovediam Zoltána Andruskóa. Rozporovala jeho tvrdenia, napríklad o dlhu, ktorý mal byť zmazaný vraždou novinára. Andruskó jej údajne aj po vražde dlhoval peniaze.

Alena Zs. si zároveň myslí, že Andruskó skutočne videl fotky zo sledovania Jána Kuciaka, nie však tie, ktoré vyhotovilo sledovacie komando Petra Tótha pre Mariana K. Narážala na možné prepojenia, ktoré mohli stáť za motívom vraždy.

Časť výpovede venovala obžalovaná aj dňu jej zadržania v septembri 2018. Tvrdí, že sa ju snažili operatívci NAKA presvedčiť, aby svedčila proti Marianovi K. Ponúkať jej mali rovnakú dohodu, akú ponúkali Andruskóovi, neskôr sa jej mali aj vyhrážať doživotím vo väzení.

V Threeme podľa nej žiadne dôkazy o vražde novinára nie sú a šifry splnomocnencov považuje za ich posadnutosť. "Úvahy, domienky a fabulácie nie sú žiaden dôkaz. Dôkaz je reálny text, ktorý hovorí, že s vraždou Jána Kuciaka nemám nič spoločné," doplnila Alena Zs.

"Je mi úplne jasné, že ma tento senát uzná vinnou aj bez jediného dôkazu voči mojej osobe, pretože si to tlak médií vyžaduje," uviedla Alena Zs. v závere.