Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Lipšic: V kauze vraždy Kuciaka sú splnené podmienky na doživotný trest

Na snímke obžalovaná Alena Zs. prichádza na hlavné pojednávanie v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 23. júla 2020. Foto: TASR Jaroslav Novák

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a tiež Marian K.

Pezinok 23. júla (TASR) - V kauze vraždy Jána Kuciaka sú splnené podmienky na doživotný trest. Myslí si to splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic, ktorý prednášal na Špecializovanom trestnom súde svoju záverečnú reč. V jej závere uviedol, že dúfa v spravodlivý trest, samotnú výšku v trestnom konaní navrhuje iba prokurátor. Ten navrhol obžalovaným 25-ročné väzenie.

Vo svojej argumentácii sa Lipšic opieral o usvedčujúce výpovede Zoltána Andruskóa, sledovanie novinárov komandom Petra Tótha a motív. Aj keď spolupracujúci obvinení nemajú „čistú minulosť a krištáľovočistý charakter“, Lipšic pripomenul, že Andruskóove výpovede sedia s viacerými dôkazmi vrátane komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema. Má ísť o dôkazy, o ktorých existencii v čase výpovede nemohol vedieť Andruskó ani polícia.

Lipšic nepovažuje za náhodu, že sa sledovanie novinárov začalo v roku 2017. Upriamil pozornosť na vtedy aktuálnu kauzu Čistý deň, v ktorej sa angažoval aj Marian K. „Môj dom aj moja rodina bola sledovaná už v prvej polovici júna 2017,“ doplnil Lipšic. Predstava, že by si exnovinár a niekdajší SIS-kár Peter Tóth organizoval sledovanie z vlastných zdrojov, je podľa advokáta na úrovni absurdity. Organizovanie zo strany Mariana K. potvrdzuje podľa Lipšica nielen výpoveď Tótha a nájdené USB kľúče, ale aj jasná komunikácia cez Threemu.

Na margo spochybňovania Threemy obhajobou sa Lipšic pýtal, prečo by v nej neboli doplnené priame zmienky o vražde, ale iba náznaky, šifry a metafory. To, že sa Marian K. mal s Alenou Zs. rozprávať o vražde iba v šifrách, má podľa Lipšica potvrdzovať jej autenticitu.

V súvislosti s motívom Lipšic poukázal aj na kauzy, ktoré Ján Kuciak odhalil. Podľa obžalobnej verzie prišla objednávka vraždy novinára na prelome rokov 2017 a 2018. V decembri 2017 publikoval článok o kauze Unipharma, v ktorej mohol Marian K. podľa Lipšica získať 45 miliónov eur. Rovnako v ďalších kauzách ako Technopol, Donovaly a Glance House malo ísť o desiatky miliónov eur. Lipšic sa vrátil aj k výpovedi Zoltána Andruskóa o pripravovaných vraždách prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho aj jeho samotného. Tvrdí, že motív na tieto tri vraždy mohla mať na Slovensku iba jedna osoba, a to Marian K.

Lipšic je presvedčený, že bol vylúčený iný priebeh skutkového deja, než aký stanovuje obžaloba. Okrem toho má za to, že boli splnené podmienky na doživotný trest, a dúfa, že senát udelí obžalovaným spravodlivý trest. „Úkladná vražda Jána a Martiny šokovala Slovensko, Európu a svet,“ uviedol v závere advokát s tým, že Kuciak žil pre svoju prácu, lepšie Slovensko, a preto aj zomrel.


Prokurátor navrhuje Marianovi K. a spol. za vraždu J. Kuciaka 25 rokov



Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan navrhol vo svojej záverečnej reči obžalovaným v kauze vraždy Jána Kuciaka 25-ročné tresty odňatia slobody. V záverečnej reči sa odvolával na svedectvá Zoltána Andruskóa, Petra Tótha, komunikáciu cez Threemu, sledovania novinárov, lustrácie a motív na vraždu.

"Je to prípad bezhraničnej túžby po moci, peniazoch, prípad cynizmu, podliactva, a tým spojenej zbabelosti z následkov protiprávneho konania," začal svoju záverečnú reč prokurátor. "Na druhej strane, je to prípad boja za spravodlivosť, prípad určitej naivity v neuvedomovaní si a osobnom nepripúšťaní si nebezpečenstva hroziaceho z následkov tohto boja. Hlavne je to však prípad obety dvoch nevinných mladých ľudí túžiacich po živote v spravodlivejšom prostredí," doplnil Turan.

V úvode sa venoval motívom Mariana K. Obžalovaný podľa prokurátora vedel, že Kuciakova analytická práca môže byť vážnou prekážkou v jeho politických ambíciách s pripravovanou stranou Cieľ. Dokazovať to má komunikácia cez Threemu, jeho známa tlačová konferencia, ktorej efekt podľa prokurátora Kuciak pokazil svojimi otázkami, ako aj výhražný telefonát. Turan tiež pripomenul, že Kuciakove texty viedli k vzneseniu obvinenia Marianovi K. v kauze Donovaly. Z výpovede svedkov niekdajšieho novinára a exSISkára Petra Tótha aj akcionára Penty Jaroslava Haščáka podľa Turana vyplynulo, že novinárova práca Marianovi K. vyslovene vadila.

O tom, že si mal vraždu objednať Marian K., svedčí aj Zoltán Andruskó. Svedectvo považuje Turan za dôveryhodné, nesúhlasí, že si ním mal Andruskó kupovať beztrestnosť. Pripomenul 15-ročný trest, ktorý si už odpykáva, ako aj fakt, že začal vypovedať o Alene Zs. okamžite po svojom zadržaní pred tým, než mu policajti hocičo sľúbili.

Turan vyzdvihol aj svedectvo Tótha. Pripomenul sledovanie viacerých novinárov a lustrácie, ako aj fakt, že fotografia Jána Kuciaka zo sledovania mala putovať od sledovacieho komanda až k Miroslavovi M. a Tomášovi Sz. Turan spomenul Tóthove svedectvo z dovolenky v Chorvátsku, na ktorej mal Marian K. vyjadriť ambíciu zavraždiť novinára, aby sa ostatní zľakli. To v prípravnom konaní spomínal aj brat Mariana K. Ivan Kočner. Na súde však odmietol vypovedať.

Prokurátor hovoril aj o potvrdení vzťahu medzi Alenou Zs. s Marianom K. po tom, ako Tóth odovzdal polícii telefón Mariana K. s Threemou. Jej vzťah mal spočívať aj v zbieraní diskreditujúcich materiálov na osobnosti slovenskej politiky, vďaka ktorým si mal Marian K. myslieť, že je beztrestný. Turan tiež poukázal na to, že Alene Zs. zabezpečil po skutku nové auto - odmenu za zorganizovanie vraždy novinára. Venoval sa aj ich vzájomnej komunikácii o snehu a prerábkach interiéru, ktoré považuje za šifru označujúcu vraždu novinára.

Pri presvedčení, že vinný je aj Tomáš Sz., sa prokurátor opieral o svedectvá Andruskóa a už neprávoplatne odsúdeného Miroslava M., ako aj o stopy nájdené u neho doma. U Tomáša Sz. našla polícia telefón použitý pri vražde, peniaze, ktoré nevedel vysvetliť, a náboj, ktorý podľa znaleckého skúmania pochádzal z vražednej zbrane.

Po jeho záverečnej reči začal prednášať tú svoju splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic.

Súd ukončil dokazovanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka



Senát Špecializovaného trestného súdu ukončil dokazovanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Nasledovať budú záverečné reči a záverečné slovo obžalovaných, ktoré predchádzajú rozsudku.

V kauze vraždy Kuciaka bude vypovedať kriminalista z odboru IT Mikulaj



V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude vo štvrtok pred senátom Špecializovaného trestného súdu opätovne vypovedať kriminalista z odboru IT Dušan Mikulaj. Viacero advokátov má už pripravené záverečné reči.

Mikulaj sa v minulosti pred súdom vyjadroval aj k extrakcii dát zo šifrovanej aplikácie Threema, ktorá je jedným z dôkazov obžaloby. Poslúžila tak vo viacerých trestných konaniach vedených voči Marianovi K. Kriminalista Mikulaj vypovedal, že ak by bola Threema menená a dopĺňaná, tak ako to tvrdí obhajoba, bola by o tom v aplikácii stopa. Tú tam Mikulaj nenašiel.

Okrem Threemy sa Mikulaj vyjadroval aj k správam telekomunikačných operátorov, na základe ktorých bol vyskladaný pohyb obžalovaných v čase pred, počas a po vražde novinára.



Po opätovnom vypočutí Mikulaja nie je známy program pojednávania, avšak viacero advokátov obžalovaných má podľa informácii TASR už pripravené záverečné reči. K tým by pristúpil senát Ruženy Sabovej v prípade, že by ukončil dokazovanie. Záverečné reči predchádzajú, spolu so záverečným slovom obžalovaných, rozsudku.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdení Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a tiež Marian K., ktorý si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Mobily Aleny Zs. a Z. Andruskóa sa deň po vražde pripojili na rovnaký vysielač



Telefóny obžalovanej Aleny Zs. a Zoltána Andruskóa sa deň po vražde novinára Jána Kuciaka nachádzali pripojené na rovnakú BTS stanicu telekomunikačného operátora. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu to potvrdil kriminalista z odboru IT Dušan Mikulaj, ktorý analyzoval metadáta od telekomunikačných operátorov.

Potvrdenie od kriminalistu Mikulaja prišlo po tvrdení Zoltána Andruskóa, ktorý na súde v pondelok zopakoval, že sa deň po vražde Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej stretol s Alenou Zs., aby jej ozrejmil okolnosti vykonania vraždy, a aby mu neskôr, na druhom stretnutí, odovzdala za skutok peniaze.

Zo záznamov operátorov upozornil obžalovaný Marian K. na to, že bol Zoltán Andruskó pripojený v deň po vražde novinára na rovnakú BTS stanicu ako Laszlo Krecsík, muž z Maďarska, ktorého Andruskó podľa svojich výpovedí najskôr oslovil na vraždu prokurátora Maroša Žilinku, čo mal odmietnuť. Podľa obžaloby mal Krecsík Tomášovi Sz. predať zbraň, ktorá bola použitá po úprave na vraždu Kuciaka. Obžalovaný Marian K. v posledných týždňoch pojednávania upriamuje pozornosť na osoby z Maďarska, ktoré mohli mať záujem na vražde novinára.

Podľa obžalovanej Aleny Zs. odborné vyjadrenie Mikulaja popiera to, že by si mala cez Threemu s Andruskóm písať. Splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic tvrdí, že tieto záznamy nezachytávajú Threemu, v záznamoch sa neobjavuje komunikácia, ak je vykonaná cez wifi sieť.

Vo vzťahu k Andruskóovej dôveryhodnosti poukázal obhajca Aleny Zs. na zastavenie trestného stíhania vo veci údajnej vraždy televíznej redaktorky Leony Kočkovičovej Fučíkovej. Andruskó pred políciou vypovedal, že koncom roka 2016 zbieral s Alenou Zs. muchotrávky, ktoré mali byť použité na jej otravu. To neskôr poprel znalec, ktorý vyvrátil, že by dôvodom jej smrti bola otrava jedovatými hubami. "Tento dôkaz jasne a nespochybniteľne dokazuje, že je Zoltán Andruskó jeden veľký klamár," tvrdí Alena Zs.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.