Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

V kauze vývozu tkanív z mŕtvych Slovákov padne trestné oznámenie

ÚDZS sa domnieva, že konanie osôb spojených s činnosťou tkanivového zariadenia mohlo napĺňať skutkovú podstatu trestného činu neoprávneného odoberania orgánov, tkanív a buniek z mŕtvej osoby.

Bratislava 12. júna (TASR) - V kauze vývozu tkanív zo slovenských mŕtvych darcov spoločnosťou Tissue Research Institute (TRI) do Nemecka padne trestné oznámenie.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa domnieva, že konanie osôb spojených s činnosťou tkanivového zariadenia mohlo napĺňať skutkovú podstatu trestného činu neoprávneného odoberania orgánov, tkanív a buniek z mŕtvej osoby. Úrad preto podľa svojej hovorkyne Radoslavy Muchovej podá dnes na Okresnej prokuratúre Bratislava II trestné oznámenie.

Hoci spoločnosť má platné povolenie na prevádzku tkanivového zariadenia vydané Ministerstvom zdravotníctva SR, existuje podľa ÚDZS podozrenie, že tkanivá odoberala v rozpore so zákonom a neoprávnene. "Tkanivá sama nespracovávala a v čase zmluvného vzťahu s úradom ani nemala uzavretú zmluvu na spracovanie odobratých tkanív s iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, tak ako jej to prikazuje zákon o zdravotnej starostlivosti," uviedla Muchová.

Legislatíva tiež zakazuje odber a prenos orgánov, tkanív a buniek s cieľom finančného zisku alebo iného majetkového prospechu. "Vzhľadom na to, že tkanivové zariadenie využívalo medzery v legislatívnej úprave na to, aby všetky odobraté tkanivá vyvážalo bez akéhokoľvek obmedzenia alebo kontroly do Nemecka, úrad žiada orgány činné v trestnom konaní preveriť, či v tomto konaní spoločnosti nebol cieľom finančný zisk alebo iný majetkový prospech," doplnila Muchová.

Úrad mal donedávna uzatvorenú zmluvu s TRI, na základe ktorej jej oznamoval vhodných darcov a spolupracoval s ňou pri odbere tkanív. Tvrdí však, že spoločnosť napriek dohode neponúkala a nepoužívala tkanivá prednostne na Slovensku. Odhaliť to mala kontrola, zmluvu úrad vypovedal. Spoločnosť TRI s výpoveďou zmluvy zo strany úradu nesúhlasí, napadla ju aj na súde, podala trestné oznámenie a vyzvala ho, aby si začal plniť povinnosti a oznamovať jej vhodných darcov.

Tissue Research Institute mala tkanivá využívať prednostne na Slovensku, vyvážala ich však do Nemecka, kde ich spracovávali v spoločnosti Tutogen Medical. Medzi oboma firmami podľa zistení TASR existuje personálne prepojenie. Bývalý zamestnanec nemeckej firmy Christoph Fauser je od novembra 2010 spoločníkom TRI. Pre TRI sa doteraz urobilo okolo 13.000 odberov na asi 600 ľuďoch.