Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V kauze zmareného referenda súd vykonáva formálne úkony

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Prerušené konanie bude podľa odvolacieho súdu síce predložené Súdnemu dvoru EÚ, ale KS výrok prvostupňového súdu v jednom bode upravil vlastným výrokom.

Bratislava 7. januára (TASR) - V kauze zmareného referenda, kde figuruje ako obžalovaný exminister vnútra Gustáv K., Okresný súd (OS) Bratislava I zatiaľ nemohol vytýčiť termín pojednávania, keďže je konanie naďalej prerušené, súd ale vykonáva formálne úkony. "Súd vykonáva formálne úkony, súvisiace s prekladom danej veci, ktorý je potrebný pred predložením veci na Súdny dvor EÚ," sprostredkoval TASR odpoveď novej zákonnej sudkyne Marty Hírešovej hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Situáciu skomplikovalo, že dovtedajší sudca OS Bratislava I Roland Kemény je dlhodobo práceneschopný. Jeho trestné veci sa od jari 2020 prerozdeľovali medzi iných sudcov OS Bratislava I. Hírešovú vymenovali za sudkyňu OS Bratislava I v júni 2020. Okrem vybavovania priebežného nápadu vecí sa postupne oboznamovala s obsahom takmer stovky pridelených a prerozdelených spisov, čiže aj s obsahom a štádiom konania s Gustávom K.     

Naposledy sa vo februári 2020 KS v Bratislave nestotožnil so sťažnosťou Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave proti uzneseniu OS Bratislava I z decembra 2018, ktorý prerušil konanie. Prerušené konanie bude podľa odvolacieho súdu síce predložené Súdnemu dvoru EÚ, ale KS výrok prvostupňového súdu v jednom bode upravil vlastným výrokom. Súd prerušil trestné stíhanie a mal požiadať Súdny dvor EÚ o rozhodnutie o predbežných otázkach. Dôvodom zmeny výroku rozhodnutia bola nesprávna aplikácia ustanovení Trestného poriadku 1. januára 2006. OS Bratislava I pôvodne prerušil konanie voči exministrovi koncom novembra 2018 na návrh obhajoby.

Plénum Ústavného súdu SR koncom mája 2017 potvrdilo predchádzajúce aprílové rozhodnutie Národnej rady SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií z 3. marca a 7. júla 1998 a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Za uznesenie hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc zrušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.