Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V Kláštore pod Znievom si obce prevzali ocenenia v súťaži Dedina roka

Kláštor pod Znievom, ilustračná snímka. Foto: TASR

Hodnotiacu komisiu zaujal Kláštor pod Znievom najmä tým, aký význam prikladá zachovaniu a udržiavaniu historického, kultúrneho a prírodného dedičstva.

Banská Bystrica/Kláštor pod Znievom 7. mája (TASR) – Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) odovzdala v piatok (6. 5.) zástupcom obcí ocenenia v národnej súťaži Dedina roka 2021. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil v Kláštore pod Znievom v okrese Martin, ktorý sa stal hlavným víťazom účasťou najbohatšieho ročníka súťaže. TASR o tom informovala hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková.

Hodnotiacu komisiu zaujal Kláštor pod Znievom najmä tým, aký význam prikladá zachovaniu a udržiavaniu historického, kultúrneho a prírodného dedičstva. Obec tiež v tomto smere nadväzuje cezhraničné partnerstvá a realizuje i mnoho rôznorodých aktivít. Kláštor pod Znievom bude tento rok Slovensko reprezentovať aj na medzinárodnej úrovni v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny.

Podľa starostky obce Eriky Cintulovej ocenenie patrí všetkým Kláštorčanom, zamestnanom obce, členom občianskych združení a spolkov, dobrovoľníkom i aktivistom. "Pri našej práci vychádzame z bohatej histórie, žijeme v prítomnosti a myslíme na budúcnosť," uviedla.

Druhé miesto v súťaži Dedina roka 2021 obsadila obec Kocurany v okrese Prievidza a tretie miesto obec Sedliská v okrese Vranov nad Topľou. Ocenenie Dedina ako Hospodár si prevzala obec Lom nad Rimavicou (okres Brezno), cenu Dedina ako maľovaná získala Blatnica (Martin). Obce Šumiac (Brezno) a Beckov (Nové Mesto nad Váhom) získali ocenenie Dedina ako maľovaná, cenu Dedina ako pospolitosť si prevzala obec Lúčky (Svidník).

Cenu Dedina ako partner udelila hodnotiaca komisia obci Dlhé Klčovo (Vranov nad Topľou), Dedina ako Záhrada obci Vinosady (Pezinok) a Dedina ako hostiteľ obci Pukanec (Levice). Mimoriadne ocenenia získali obce Štiavnické Bane (Banská Štiavnica), Priepastné (Myjava) a Buzica (Košice).

"Ocenené obce všetkým ukazujú, že vidiek môže byť aj miestom so zaujímavými aktivitami, ktoré spájajú miestnych obyvateľov, podnikateľov aj vedenie obce. Ak sa do aktivít zapája celá komunita, neexistuje lepší predpoklad pre úspešný miestny rozvoj," poznamenal Michal Kiča, štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR, ktoré je vyhlasovateľom súťaže.