Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V konkurze na majetok Rapid life spracovávajú prihlášky pohľadávok

Na archívnej snímke sídlo košickej poisťovne Rapid Life. Foto: TASR/František Iván

Poškodených je 14.730 fyzických osôb a okolo 50 právnických osôb v celkovej výške 26 miliónov eur.

Košice 7. septembra (TASR) - V prípade konkurzu na majetok skrachovanej životnej poisťovne Rapid life vzhľadom na vysoký počet prihlášok pohľadávok naďalej prebieha ich spracovávanie. Podľa vyjadrenia zákonného sudcu to vyplýva z podaní, ktoré Okresnému súdu Košice I priebežne predkladá súdom ustanovená správkyňa konkurznej podstaty Jana Závodská.

V priebehu mesiaca august 2018 správca spracoval a do zoznamu pohľadávok zapísal viac ako 3200 prihlášok. "Na súde súbežne prebieha zapisovanie pohľadávok do zoznamu pohľadávok na základe prihlášok, ktoré mu boli veriteľmi v zmysle zákona o konkurze a reštrukturalizácii doručené. Z dôvodu vysokého počtu prihlášok pohľadávok, ktoré doposiaľ správcom spracované neboli, súd opätovne predĺžil lehotu na popieranie pohľadávok o 30 dní, a to rozhodnutím z 13. augusta 2018," informovala v piatok TASR hovorkyňa košického krajského súdu Anna Pančurová.

Konkurzný súd zároveň na základe žiadosti správkyne požiadal o poskytnutie súčinnosti Národnú kriminálnu agentúru (NAKA), a to v rozsahu sprístupnenia účtovníctva a iných účtovných dokladov spoločnosti Rapid life správkyni konkurznej podstaty. "Sprístupnenie účtovníctva a ďalších účtovných dokladov je potrebné pre zabezpečenie riadneho priebehu konkurzu bez zbytočných prieťahov a z preventívneho dôvodu, aby sa eliminovalo prípadné riziko zmeškania lehoty stanovenej zákonom o konkurze a reštrukturalizácii, najmä lehoty určenej na popieranie pohľadávok podľa paragrafu 32 uvedeného zákona, a taktiež, aby mohla byť zabezpečená riadna príprava a realizácia prvej schôdze veriteľov," uviedla Pančurová.

Návrh na vyhlásenie konkurzu v poisťovni podala koncom novembra 2017 nútená správkyňa Irena Sopková. "Poškodených je 14.730 fyzických osôb a okolo 50 právnických osôb v celkovej výške 26 miliónov eur," vyčíslila v januári pre TASR. V deň podania návrhu na vyhlásenie konkurzu pritom bol majetok spoločnosti podľa jej slov nepatrný. Otázne tak je, či sa klienti k nejakým peniazom dostanú.

Nútenú správu v polovici júna 2017 zaviedla v poisťovni Národná banka Slovenska (NBS). Dôvodom boli zistenia, že poisťovňa závažne ohrozuje práva klientov. Nútená správkyňa podala na štatutárov trestné oznámenie. Podľa bývalého vedenia poisťovne bolo vyhlásenie nútenej správy nezákonným postupom a malo tak dôjsť k porušeniu práva na spravodlivý proces.