Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V Košiciach sa zišli premiéri V4

Na snímke premiér SR Eduard Heger (vpravo) víta českého premiéra Petra Fialu pred summitom predsedov vlád V4, v Košiciach 24. novembra 2022. Premiéri Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska budú na stretnutí diskutovať o aktuálnej situácii v Európe v súvislosti s agresiou Ruska na Ukrajine a energetickou krízou. Témou stretnutia bude aj nelegálna migrácia a zhodnotenie spolupráce v regióne V4. Summit sa koná v rámci slovenského predsedníctva vo V4. Foto: TASR - František Iván

Rokovanie premiérov vo formáte V4 sa koná po viac než pol roku.

Košice 24. novembra (TASR) – Predsedovia vlád krajín Vyšehradskej skupiny (V4) sa vo štvrtok stretli v Košiciach, kde sa koná samit v rámci slovenského predsedníctva vo V4. Ako TASR informoval Úrad vlády SR, rokovať budú najmä o aktuálnej situácii v Európe v súvislosti s agresiou Ruska na Ukrajine a energetickou krízou.

Do Košíc prišli všetci premiéri krajín V4. Okrem slovenského predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) aj český premiér Petr Fiala, maďarský premiér Viktor Orbán i predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki. Ten v súvislosti s košickým stretnutím uviedol, že Poľsko spolu s Českom a Slovenskom na ňom požiada Maďarsko, aby urýchlene ratifikovalo vstup Fínska a Švédska do NATO. Fiala zas avizoval, že na samite sa bude hovoriť aj o šále s mapou veľkého Uhorska, s ktorým pózoval maďarský premiér, čo spôsobilo medzinárodný rozruch.


Rokovanie premiérov vo formáte V4 sa koná po viac než pol roku.

Na nerušený priebeh stretnutia dohliada aj polícia. "V tejto súvislosti polícia upozorňuje účastníkov cestnej premávky na dopravné obmedzenia, s ktorými je potrebné počítať na území mesta Košice a jeho blízkeho okolia," uviedla pre TASR košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.



Heger daroval Orbánovi šál s nápisom Slovakia



Slovenský premiér Eduard Heger daroval svojmu maďarskému partnerovi Viktorovi Orbánovi šál s nápisom Slovakia. Pred samitom V4 v Košiciach sa so šálom obidvaja aj odfotili a fotku zverejnili na sociálnych sieťach.

"Všimol som si, že Viktor Orbán má starý šál, preto som mu dnes daroval nový," zdôvodnil Heger. Orbán sa pred pár dňami objavil so šálom s mapou veľkého Uhorska. Pod štvrtkovú fotografiu s Hegerom napísal: "Maďar - Slovák, dvaja dobrí priatelia! V Košiciach sa začína samit V4."

Predseda maďarskej vlády spôsobil medzinárodný rozruch, keď vo videu zverejnenom na sociálnej sieti pózoval so šálom s mapou veľkého Uhorska. Rumunský rezort diplomacie i český minister zahraničných vecí Jan Lipavský označili Orbánov prejav za neprijateľný. Podobne sa vyjadrili aj ďalšie krajiny vrátane Chorvátska a Ukrajiny.

Šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer k Orbánovej kauze povedal, že ju treba vnímať v kontexte udalostí. "Keby to niekto raz za čas urobil, dokážeme to galantne prehliadnuť - s úsmevom. Toto gesto však vnímame v kontexte udalostí, ktoré sa vyvíjajú a dejú. Je to vrchol ľadovca a moment, na ktorý bolo treba reagovať," uviedol.

Veľké Uhorsko zahŕňa okrem samotného súčasného Maďarska aj časti území Srbska a Ukrajiny, ale aj časti členských krajín Európskej únie, Slovenska, Rakúska, Chorvátska a Rumunska.