Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V. Krčméry predpokladá, že ďalšia vlna pandémie príde v auguste

Na archívnej snímke odborník na infektológiu Vladimír Krčméry Foto: TASR/Martin Baumann

Predpokladá, že krajina bude lepšie pripravená. Myslí si, že tretia vlna bude mať podobu tlejúcej choroby.

Bratislava 28. júna (TASR) – Ďalšia vlna pandémie nového koronavírusu by podľa infektológa Vladimíra Krčméryho mohla prísť v auguste s príchodom dovolenkárov zo zahraničia. Očakáva, že naspäť „do normálnej situácie" by sa Slovensko mohlo dostať v septembri či októbri. Povedal to v pondelok počas rokovania ústredného krízového štábu (ÚKŠ).

Predpokladá, že krajina bude lepšie pripravená. Myslí si, že tretia vlna bude mať podobu „tlejúcej choroby“. Pripustil, že plošné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je predmetom debát. "Má to svoju logiku, ale naráža to na vyjadrenia, ktoré máme z ministerstva spravodlivosti a z Ústavného súdu SR, kde je možné akékoľvek, či už povinné testovanie alebo povinné očkovanie zaviesť len vtedy, ak by bol určitý stupeň výnimočného stavu," povedal.

Zároveň hovorí o ľuďoch, ktorí majú právo nebyť infikovaný. Krčméry však hovorí, že téma povinného očkovania dospelých je logická, ale nie je populárna.

Predpokladá však, že by sa mali určité skupiny obyvateľov očkovať. Myslí si, že benefit pre nich bude väčší ako námietky oponentov.