Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

V. Križo: Školy nie sú dostatočne pripravené na krízové situácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Križo upozornil na to, že strach škôl a rodičov o bezpečnosť detí sa môže prejaviť v menšej slobode aj rozvoji detí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. mája (TASR) - Školy na Slovensku nie sú dostatočne pripravené na krízové situácie tak ako v zahraničí. Pre TASR to uviedol Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov (SKU) v súvislosti s nahlasovaním bombových útokov na školách. V zahraničí podľa jeho slov existujú už desaťročia veľmi konkrétne manuály, ako postupovať v takýchto situáciách, na Slovensku nič také nie je.

Podotkol, že na stránke ministerstva školstva je zverejnený kvalitný štandard krízovej intervencie, ktorý je základným dokumentom krízovej intervencie na školách. "Potrebujeme však ešte manuály na konkrétne situácie, ako bola aj táto. Našťastie, ministerstvo bolo otvorené spolupráci a už dva dni po udalosti prijalo za svoje expertné dokumenty, ktoré sme vypracovali," objasnil.

Upozornil na to, že strach škôl a rodičov o bezpečnosť detí sa môže prejaviť v menšej slobode aj rozvoji detí. Aby však deti mohli byť aj v náročnej dobe odvážne, samostatné a kritické, potrebujú podľa Križa dostatok slobody, príležitosti k zlyhaniu, skúšaniu. "Po streľbe na Zámockej, v Prahe, zhorenej zborovni a ďalších udalostiach doma i vo svete bude určite táto udalosť mementom pre dospelých, že budú v ostražitosti. Strach nikdy nič dobré nevybuduje, takže je tu predpoklad, že to ovplyvní konanie dospelých, a tým aj detí," dodal.