Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V. Lengvarský je prekvapený, že zmluva o Sputniku V nie je zverejnená

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovensko si objednalo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) je prekvapený, že zmluva týkajúca sa nákupu vakcín Sputnik V ešte nie je zverejnená v Centrálnom registri zmlúv (CRZ). Ako uviedol, dôvody, pre ktoré sa tak nestalo, bude preverovať vo štvrtok poobede.

Zdôraznil, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v stredu (28. 4.) všetky podklady na zverejnenie zmluvy k nákupu vakcíny Sputnik V odovzdalo. O vrátení vakcín ruskej strane podľa jeho slov "reč nebola".



O potrebe zverejnenia zmluvy hovorili prezidentka SR Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) aj opozícia. Šéfka rezortu justície upozornila, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti.

Ministerstvo zdravotníctva SR ešte v utorok (27. 4.) informovalo, že 600 dávok vakcíny Sputnik V si ruská strana zo Slovenska odvezie na vlastnú kontrolu. Tá tak spravila v stredu ráno. Kontrola má trvať jeden mesiac a definitívne rozhodnutie o očkovaní Sputnikom u nás padne podľa rezortu zdravotníctva až po ukončení kontroly. Časť vakcín je podľa Lengvarského na skúškach v Maďarsku.

Slovensko si objednalo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.