Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V. Lengvarský: Možnosti zvýšenia platov zdravotníkov sa ešte riešia

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO. Foto: TASR - Martin Baumann

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Monika Kavecká (OĽANO) avizovala, že predloží pozmeňujúci návrh k platom sestier a pôrodných asistentiek.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Pri niektorých zdravotníckych povolaniach sa rieši, či je možné ich platy zvýšiť ešte viac. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Reagoval tak na novinársku otázku, prečo sa presunulo rokovanie k návrhu zákona o úprave platov zdravotníkov na koniec aktuálnej parlamentnej schôdze.

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Monika Kavecká (OĽANO) avizovala, že predloží pozmeňujúci návrh k platom sestier a pôrodných asistentiek. Chce, aby sa koeficienty ich základnej mzdy oproti pôvodnému návrhu ešte zvýšili - napríklad pri sestrách bez praxe na 1,05-násobok priemernej mzdy.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek poslala v stredu poslancom otvorený list. Upozorňuje ich, že vládny návrh, ku ktorého príprave ju neprizvali, nereflektuje na jej požiadavky a neprinesie takmer žiadne zlepšenie postavenia sestier a pôrodných asistentiek. Komora preto poslancom predstavila vlastný návrh zvyšovania miezd. Napríklad pri spomínanej sestre bez praxe navrhuje počiatočný koeficient zvýšiť na 1,15-násobok priemernej mzdy.

Parlament vládny návrh k platom zdravotníkov posunul v piatok (23. 9.) do druhého čítania. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe.