Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva sa zaoberá situáciou v onkológii

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas 34. rokovania vlády SR v Bratislave 7. októbra 2021. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Štatistiky hovoria, že približne 40 percentám prípadov onkologických ochorení sa dá predísť zdravým životným štýlom, preventívnymi kontrolami či skríningami.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Minulý rok v Európskej únii onkologické ochorenia diagnostikovali u 2,7 milióna ľudí. Ďalšieho 1,3 milióna, medzi nim viac ako 2000 mladých ľudí, ochoreniu podľahlo. Ministerstvo zdravotníctva SR systematicky pracuje na tom, aby sa situácia zlepšovala. Uviedol to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) pri príležitosti otvorenia Bratislavských onkologických dní.

V aktuálne platnom kategorizačnom zozname je zaradených 329 liekov používaných v diagnostike a liečbe onkologických pacientov. „V tomto roku doteraz vstúpilo do kategorizačného zoznamu 35 onkologických liekov v hradených indikáciách ako karcinóm prsníka, folikulárny lymfóm, karcinóm hrubého čreva či karcinóm renálnych buniek," vymenoval Lengvarský.

Pripomenul, že do kategorizačného zoznamu, teda liekov hradených z verejného zdravotného poistenia, sa v priebehu tohto roka zaradila napríklad liečba hepatocelulárneho karcinómu, karcinómu vaječníkov a vajíčkovodov a karcinómu prostaty, pričom do konca kalendárneho roka bude pacientkam k dispozícii z verejného zdravotného poistenia aj novo hradená liečba metastázujúceho karcinómu prsníka.

„Vláda SR zároveň v júli schválila aktualizáciu Akčných plánov Národného onkologického programu," uviedol minister.

Štatistiky hovoria, že približne 40 percentám prípadov onkologických ochorení sa dá predísť zdravým životným štýlom, preventívnymi kontrolami či skríningami.

„Ďakujem zdravotným poisťovniam za to, že aj v čase pandémie COVID-19 sme spoločne v lete odštartovali skríning rakoviny krčka maternice a opätovne sa rozbehli skríningy rakoviny hrubého čreva a konečníka, aktívne beží aj pozývanie žien na skríning prsníka," dodal Lengvarský.