Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V. Lengvarský nevylúčil zriadenie splnomocnenca na riešenie pandémie

Vladimír Lengvarský, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Reagoval tak na mimoparlamentnú Dobrú voľbu, ktorá vyzvala na vytvorenie takejto pozície.

Bratislava 16. júna (TASR) - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) nevylúčil zriadenie splnomocnenca na riešenie pandémie. Uvidí, ako sa bude situácia vyvíjať. Reagoval tak na mimoparlamentnú Dobrú voľbu, ktorá vyzvala na vytvorenie takejto pozície.

Lengvarský si myslí, že na Slovensku je dostatok kompetentných orgánov, ktoré by pandémiu mali riešiť. Splnomocnenec pre pandémiu by podľa ministra musel dostať špeciálne právomoci, a to je legislatívny proces. "Zamýšľali sme sa nad tým skôr, ako myšlienku to úplne nevylučujem," poznamenal.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v stredu po rokovaní vlády reagoval, že kompetencie pri riešení pandémie patria ministrovi Lengvarskému a zriadenie splnomocnenca je v jeho manažmente. Potvrdil tiež, že o zriadení splnomocnenca sa viackrát rozprávali.

Heger zároveň poukázal, že vláda nepodceňuje prípravu na tretiu vlnu pandémie, má ciele na jej zvládanie. "Sme na pulze dňa, nič nepodceňujeme. Práve naopak, veľmi intenzívne pracujeme na príprave a predchádzaní tretej vlne," podotkol.

Mimoparlamentná Dobrá voľba vyzýva vládu SR, aby nepodceňovala prípravu na tretiu vlnu pandémie nového koronavírusu a aby predstavila jasný plán. Zároveň jej navrhuje, aby vytvorila pozíciu splnomocnenca na riešenie pandémie a koordináciu úloh.