Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V. Lengvarský: SR si pri vakcíne od Sinovac počká na rozhodnutie EMA

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas brífingu o aktuálnej epidemiologickej situácii v súvislosti s COVID-19 v Bratislave 2. júna 2021. Foto: TASR Dano Veselský

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok (1. 6.) schválila na núdzové použitie vakcínu vyrábanú čínskou spoločnosťou Sinovac Biotech.

Bratislava 2. júna (TASR) - To, či Slovensko v rámci očkovania proti novému koronavírusu využije aj čínsku vakcínu od spoločnosti Sinovac Biotech, záleží od jej schválenia Európskou liekovou agentúrou (EMA). Pre TASR to v stredu po rokovaní vlády povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková pre TASR uviedla, že vakcína sa nachádza v procese priebežného posudzovania, tzv. rolling review zo strany EMA od 4. mája.

Priblížila, že ide zatiaľ o poslednú vakcínu zaradenú do rolling review. "Okrem nej sa v procese nachádzajú vakcíny od spoločností CureVac, Novavax a vakcína Sputnik V," uviedla.

Podľa ŠÚKL nateraz nie je známe, kedy by vakcína mohla byť registrovaná, keďže proces priebežného hodnotenia závisí najmä od toho, ako rýchlo a v akej kvalite dodáva žiadateľ potrebné informácie o kvalite, účinnosti a bezpečnosti vakcíny.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok (1. 6.) schválila na núdzové použitie vakcínu vyrábanú čínskou spoločnosťou Sinovac Biotech. Vakcína CoronaVac sa stala v poradí druhou vakcínou čínskej výroby, ktorú WHO schválila na očkovanie proti chorobe COVID-19.