Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Lengvarský upozornil, že starostlivosť o utečencov sa môže zmeniť

Na archívnej snímke minister z 2. marca 2022 zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (OĽaNO) prichádza na rokovanie 64. schôdze vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Lengvarský ocenil úsilie členských štátov EÚ v týchto náročných časoch a ubezpečil, že SR je plne pripravená poskytnúť obyvateľom Ukrajiny maximálnu podporu a starostlivosť.

Bratislava 15. marca (TASR) - S tisíckami utečencov, ktorí denne prichádzajú na Slovensko, sa bude zvyšovať záťaž na zdravotný systém. Z dôvodu preťaženia zdravotného systému minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) predpokladá, že v blízkej budúcnosti budú musieť niektorých ukrajinských pacientov premiestniť do iných krajín. Uviedol to v utorok počas mimoriadneho rokovania rady ministrov zdravotníctva EÚ. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

"Za hlavné problémy do budúcnosti, kde budeme potrebovať podporu zo strany EÚ, považujeme nedostatok personálu, liekov a zdravotníckeho materiálu," povedal minister zdravotníctva SR. Preťaženie sa očakáva na infekčných, urgentných a onkologických oddeleniach, ako aj na oddeleniach popálenín a traumatológie, upozornil svojich rezortných kolegov minister zdravotníctva SR. Zároveň požiadal o súčinnosť ostatné krajiny EÚ v prípade naplnenia našich kapacít a v otázke prevzatia pacientov z Ukrajiny v prípade, ak takáto situácia v SR nastane.

Lengvarský ocenil úsilie členských štátov EÚ v týchto náročných časoch a ubezpečil, že SR je plne pripravená poskytnúť obyvateľom Ukrajiny maximálnu podporu a starostlivosť. "Prioritou je ochrana života, zaistenie bezpečnosti a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Utečenci, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť, sú umiestňovaní v najbližších zdravotníckych zariadeniach. Starostlivosť je zabezpečená aj v hotspotoch," priblížil šéf rezortu zdravotníctva. Ako dodal, v spolupráci s obcami zabezpečujú aj mobilnú záchrannú zdravotnú službu, na hraniciach sú k dispozícii aj posádky záchrannej zdravotnej služby.

Podľa Lengvarského je potrebné ďalej pracovať na koordinácii opatrení na úrovni EÚ pri poskytovaní humanitárnej podpory a zdravotnej starostlivosti utečencom z Ukrajiny. "A zároveň je nutné vyhnúť sa duplicite činností na národnej i na EÚ úrovni," upozornil.