Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V. Lengvarský: Verím, že trstenská nemocnica sa bude rozvíjať pre ľudí

Na snímke vľavo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) počas vyhlásenia po návšteve nemocnice v Trstenej 12. novembra 2021. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Riaditeľ nemocnice Marian Tholt zhodnotil, že nemocnica funguje dobre až veľmi dobre.

Trstená 12. novembra (TASR) - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) je presvedčený, že nemocnica v Trstenej bude mať svoje miesto aj v tzv. optimalizovanej sieti. Povedal to v piatok po návšteve nemocnice. Zdôraznil, že kvalita v tejto nemocnici v niektorých odbornostiach presahuje limity, ktoré sú štandardom na Slovensku.

"Diskusia, ktorú sme dnes viedli, bola vysoko odborná a konštruktívna. Naším cieľom je, aby sa zvýšila dostupnosť a kvalita zdravotníckych služieb pre občanov. Dezinformácie, ktoré sa tu šírili alebo boli predmetom nedorozumení, sme vyriešili. Verím tomu, že nemocnica sa bude rozvíjať v prospech občanov a k tomu, aby sme naplnili ciele reformy," skonštatoval šéf rezortu zdravotníctva.

Riaditeľ nemocnice Marian Tholt zhodnotil, že nemocnica funguje dobre až veľmi dobre. Ubezpečil, že urobia všetko pre to, aby ju reformou zveľadili a skvalitnili zdravotnú starostlivosť. "Verím, že nemocnica nebude nijako obmedzená a zachová všetky oddelenia, ktoré doteraz fungujú. Dokonca ešte niečo aj rozšírime," uviedol Tholt.
Na snímke predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová počas brífingu po návšteve nemocnice v Trstenej 12. novembra 2021.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová podotkla, že dávajú množstvo investícií, síl do toho, aby udržali krajské zdravotníctvo v dobrej kondícii. Výsledky podľa jej slov svedčia o tom, že ich práca nebola márna. "Nemáme extrémne obavy o naše nemocnice, pretože sme si istí, že výkony, ktoré poskytujú v rámci regiónov, sú dobré," zhodnotila. Ako doplnila, pripravujú krajskú zdravotnícku koncepciu, ktorá rieši organizáciu zdravotníctva v regióne aj ambulantného sektora. V tomto majú podľa Jurinovej prieniky aj s ministerstvom zdravotníctva.

Proti navrhovanej reforme nemocníc protestovalo v polovici októbra v Trstenej približne 500 ľudí. Organizátori protestu žiadali rezort zdravotníctva, aby nemocnice v Trstenej, v Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši ostali zaradené ako regionálne. Nemocnicu v Trstenej koncom októbra navštívil predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), ktorý vtedy uviedol, že je neprípustné, aby sa reformy robili proti ľuďom.