Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V. Lengvarský: Zdravotníckych pracovníkov musíme nechať vydýchnuť si

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nemocnice zameškané operácie podľa šéfa rezortu doháňajú, biela medicína sa rozbieha stále viac.

Bratislava 2. júna (TASR) - Slovenských zdravotníkov po období pandémie treba nechať si „vydýchnuť“. V stredu to po rokovaní vlády povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Predpokladá, že počas júna porastú výkony štandardnej medicíny veľmi rýchlo.

Nemocnice zameškané operácie podľa šéfa rezortu doháňajú, biela medicína sa rozbieha stále viac. Pandémia sa z medicínskeho hľadiska podľa slov šéfa rezortu zvládla, za čo zdravotníkom opakovane poďakoval. „Myslím si, že v tretej vlne nám už takýto scenár nehrozí,“ povedal. Očakáva, že počas leta sa budú čerpať dovolenky či náhradné voľno.

Asociácia na ochranu práv pacientov v apríli uviedla, že podľa údajov zdravotných poisťovní sa len v období od októbra do konca decembra minulého roka počas výrazného zhoršenia epidemickej situácie v slovenských nemocniciach urobilo o 43.000 operačných výkonov menej ako za rovnaké obdobie roku 2019.

Najviac odložených operácií sa týkalo ORL (43,8 percenta), chorôb svalovej a kostrovej sústavy (39,9 percenta) a gastrointestinálneho traktu (39,4 percenta).

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská pre TASR povedala, že pacienti v najväčšej nemocnici na Slovensku čakajú najdlhšie na ortopedické operácie. Podľa zoznamu čakateľov ide najčastejšie o výmenu bedrových alebo kolenných kĺbov.