Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V Leopoldove si pripomenuli 30. výročie masakra pietnou spomienkou

Väznica v Leopoldove. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Najkrvavejší útek väzňov v slovenskej histórii sa odohral 23. novembra 1991, keď sa skupina väzňov rozhodla utiecť z leopoldovskej väznice.

Bratislava 23. novembra (TASR) - V leopoldovskej väznici sa pri príležitosti 30. výročia masakra piatich príslušníkov väzenskej stráže uskutočnila v utorok dopoludnia pietna spomienka za účasti generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Róberta Mudrončeka a ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. TASR o tom informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

"V Ústave na výkon trestu odňatia slobody a v Ústave na výkon väzby Leopoldov si každoročne pripomínajú tragickú udalosť pietnou spomienkou. Ani tento rok tomu nebolo inak a pri príležitosti 30. výročia leopoldovskej tragédie sme si uctili pamiatku zosnulých príslušníkov, ktorí počas masakra prišli o život. Zároveň nezabúdame ani na tých, ktorí danú udalosť prežili," povedala hovorkyňa.

Na základe aktuálnej situácie súvisiacej so šíriacim sa ochorením COVID-19 boli možnosti spomienkovej udalosti obmedzené. Vzhľadom na protiepidemické opatrenia sa pietna udalosť konala v režime OP (očkovaný, prekonaný), maximálny počet účastníkov bol 50.

Najkrvavejší útek väzňov v slovenskej histórii sa odohral 23. novembra 1991, keď sa skupina väzňov rozhodla utiecť z leopoldovskej väznice, ktorá sa považovala za najprísnejšie stráženú v časoch komunistického režimu. Väzni Ondrej Harvan, Dalibor Bajger, Tibor Polgári, Vladimír Duda, Miloš Uriga, Bartolomej Botoš a Václav Fedák plánovali útek od októbra toho roku.

Pri ich krvavom masakri zomreli dozorcovia František Svoboda, Marián Zenner, Igor Jošt, Milan Černý a Milan Galbavý.