Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: V Leopoldove si uctili pamiatku zavraždených dozorcov

Na snímke pomník s menani príslušníkov väzenskej stráže, ktorí tragicky zahynuli 23. novembra 1991 v leopoldovskej väznici pri úteku väzňov počas pietnej spomienky pri príležitosti 25. výročia tejto tragickej udalosti v Leopoldove 23. novembra 2016. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

K symbolickému pomníku s menami zavraždených dozorcov položili kvety generálny riaditeľ Zboru justičnej a väzenskej stráže Milan Ivan i riaditeľ leopoldovského zariadenia Milan Halás.

Leopoldov 23. novembra (TASR) – Minútou ticha, položením vencov a čestnou salvou si dnes uctili v Leopoldove pamiatku piatich zavraždených členov väzenskej stráže pri príležitosti 25. výročia tragickej udalosti. K symbolickému pomníku s menami František Sloboda, Milan Černý, Milan Galbavý, Igor Jošt a Marián Zener položili kvety generálny riaditeľ Zboru justičnej a väzenskej stráže Milan Ivan i riaditeľ leopoldovského zariadenia Milan Halás.



Na pietnej spomienke pred bránou Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby sa zúčastnili i bývalí kolegovia obetí masakry i terajší zamestnanci.

Všetko o vzbure v Leopoldove si prečítajte tu.


Dráma vo väznici sa odohrala 23. novembra 1991. Sedem väzňov si naplánovalo útek, postupne surovo zavraždili päť mužov vo výkone služby a jedného spoluväzňa, ktorý im chcel v úteku zabrániť. V priebehu 20 hodín ich však vďaka rozsiahlej policajnej akcii všetkých chytili. Traja dostali doživotný trest odňatia slobody, ďalší od 13 do 18 rokov.