Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Počty nakazených zdravotníkov stúpajú: Lučenec má 48 a Poprad 53

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Desať ďalších zdravotníkov v nemocnici Poprad je v karanténe.

Lučenec 16. októbra (TASR) – Dovedna 48 zdravotníkom Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Lučenci potvrdili ochorenie COVID-19. Pre TASR to uviedol jej riaditeľ Július Höffer, podľa ktorého je medzi nimi 14 lekárov a 32 sestier.

"Ostatní do toho počtu 48 sú iní zdravotnícki pracovníci. Spravili sme všetko pre to, aby nebola ohrozená základná zdravotná starostlivosť, aj keď s problémami," konštatoval riaditeľ.

Všetci nakazení pracovníci sú podľa jeho slov len z dvoch oddelení. "Ide o interné a anestéziologicko-resuscitačné oddelenie. Keď to rozdelíte, tak na dve oddelenia je to veľmi veľa zdravotníkov a museli sme prijať opatrenia," podotkol Höffer.

Situácia však podľa neho zatiaľ nie je až taká vážna, ako napríklad v bardejovskej nemocnici, kde nie je v práci viac než 100 zamestnancov. Dodal tiež, že cez okresný krízový štáb povolali do lučeneckej nemocnice na pomoc dvoch ambulantných lekárov.

V prípade núdzového stavu, keď nemá kto robiť, sú podľa riaditeľa potrebné aj takéto kroky v podobe pomoci neštátnych lekárov. "Tí lekári, ktorí stále pracujú, si potrebujú trochu aj oddýchnuť. Nemôžu byť v práci nonstop," zdôraznil riaditeľ.

Nemocnica Poprad má aktuálne 53 zdravotníkov, ktorí majú ochorenie COVID-19. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že pozitívnych je 11 lekárov, 35 sestier a praktických sestier, aj sedem sanitárov.

Hovorkyňa priblížila, že desať ďalších zdravotníkov je v karanténe. Keďže prišli do kontaktu s pozitívnym na ochorenie COVID-19, väčšina z nich čaká na výsledky testov. Začiatkom týždňa nemocnica očakáva návrat desiatich zamestnancov z karantény a postupne ďalších.

„Pokiaľ ide o študentov štvrtých ročníkov stredných zdravotníckych škôl, komunikujeme so školou, nateraz sme však pomoc študentov nevyužili,“ dodala Galajda.

V nemocniciach v R. Sobote a Rožňave je nakazených 10 zdravotníkov. Dokopy desať zdravotníkov je aktuálne nakazených ochorením COVID-19 v nemocniciach Svet zdravia Rimavská Sobota a Rožňava. TASR o tom informovala komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková s tým, že všetci sú v domácej karanténe.

„Tento počet nám zatiaľ nespôsobuje problémy a zdravotná starostlivosť je v obidvoch nemocniciach poskytovaná bez obmedzení,“ zdôraznila Fedáková.

Ako dodala, v rimavskosobotskej nemocnici je aktuálne potvrdený koronavírus u dvoch zdravotníkov a celkovo bolo ochorenie od začiatku pandémie diagnostikované u troch. „V rožňavskej nemocnici ide aktuálne o ôsmich a celkovo počas celej pandémie o 13,“ konkretizovala.