Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

V Múzeu SNP v Banskej Bystrici sa v noci rozhorí 75 sviečok

Na archívnej snímke Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR Branislav Račko

Ku konečnej kapitulácii nacistických ozbrojených síl a tým i koncu druhej svetovej vojny v Európe došlo 8. mája 1945 tesne pred polnocou berlínskeho času.

Banská Bystrica 8. mája (TASR) – Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici si 75. výročie ukončenia druhej svetovej vojny v Európe pripomenie v piatok zapálením 75 sviečok za obete vojny. Samotný akt sa začne symbolicky o 23.01 h v pietnej sieni Pamätníka SNP a zúčastniť sa na ňom môže aj verejnosť za dodržania prísnych hygienických opatrení. TASR o tom informovala Michaela Bučeková z oddelenia marketingu Múzea SNP.

"Sviečku za obete vojny však môže každý z nás symbolicky zapáliť aj doma vo svojom okne," dodala.

Ku konečnej kapitulácii nacistických ozbrojených síl a tým i koncu druhej svetovej vojny v Európe došlo 8. mája 1945 tesne pred polnocou berlínskeho času. Podpisom bezpodmienečnej kapitulácie sa zavŕšil proces nemeckých kapitulačných aktov na európskych bojiskách.

"Bezpodmienečná kapitulácia nemeckých vojsk bola po prvýkrát podpísaná v hlavnom stane veliteľa angloamerických vojsk generála Eisenhowera v Remeši 7. mája 1945 o 2.40 h s účinnosťou 8. mája 1945 o 23.01 h," pripomína Múzeum SNP.

Podľa historikov sovietske vedenie považovalo tento krok za predbežný, pretože sa uskutočnil bez účasti ich oficiálneho zastúpenia. Definitívne tak došlo k podpisu bezpodmienečnej kapitulácie 8. mája v Berlíne, keď koniec druhej svetovej vojny oslavujú skoro všetky krajiny Európy, okrem Ruska, nástupníckeho štátu bývalého Sovietskeho zväzu. Disproporcia je vraj pochopiteľná, bezpodmienečná kapitulácia nemeckých ozbrojených síl bola podpísaná tesne pred polnocou 8. mája 1945, časový posun však spôsobil, že v Moskve v tom čase bol už 9. máj.

V piatok, v Deň víťazstva nad fašizmom, si 75. výročie ukončenia druhej svetovej vojny pripomenie aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter. Veniec položí pri Pamätníku v Nemeckej o 10.00 h na mieste, kde v plameňoch vápennej pece skončilo 900 ľudí popravených príslušníkmi Einsatzkommanda.