Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

V najväčšej protidrogovej akcii na Slovensku obvinili dvoch Holanďanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Organizovaná skupina vo veľkom rozsahu dodávala a predávala drogy v rôznych štátoch Európskej únie, snažila sa oklamať rôzne colné, kontrolné a bezpečnostné orgány.

Bratislava 10. septembra (TASR) - V rámci najväčšej protidrogovej akcie v histórii Slovenska s krycím názvom Pontón obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dvoch členov medzinárodnej organizovanej skupiny pôsobiacej na území viacerých štátov. Obaja Holanďania sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) Michal Slivka.



Organizovaná skupina vo veľkom rozsahu dodávala a predávala drogy v rôznych štátoch Európskej únie, snažila sa oklamať rôzne colné, kontrolné a bezpečnostné orgány. Na Slovensko sa drogy dostali v železných nádržiach. "Príslušníci NAKA v súčinnosti s pracovníkmi colného úradu našli a zaistili v kovových nádržiach takmer 500 kusov balíkov s takmer 1,5 tony bieleho kryštalického materiálu. Ten obsahoval metamfetamín zodpovedajúci 29 až 116 miliónom bežných dávok drogy. Z jej predaja by organizovaná skupina mohla zarobiť približne 292 miliónov až 1,1 miliardy eur," priblížil Slivka.

V rámci rozsiahlej policajnej akcie s krycím názvom Pontón boli zadržané podozrivé osoby a vykonaných bolo viacero domových prehliadok a výsluchov. "Spolupracovali sme pri tom s viacerými policajnými zložkami doma aj v zahraničí. Boli sme v kooperácii aj s medzinárodnými policajnými inštitúciami a útvarmi ako Europol, DEA a Interpol," doplnil Slivka.

Obaja Holanďania sú v súčasnosti zadržaní v Holandsku a tamojšie justičné orgány rozhodujú o ich vydaní na trestné stíhanie na Slovensko. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov, prípadne doživotie.