Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V najvyššom stupni ochrany má byť takmer štvrtina NP Slovenský kras

Na archívnej snímke NP Slovenský kras. Foto: TASR Milan Kapusta

Správa Národného parku Slovenský kras pripravila návrh zonácie na základe zohľadnenia stavu biotopov a povahy prírodných hodnôt a cieľov ochrany a tiež z dôvodu zabezpečenia celistvosti zón územia.

Brzotín 5. decembra (TASR) - V najvyššom stupni ochrany má byť po zonácii Národného parku (NP) Slovenský kras takmer štvrtina jeho územia. Vyplýva to z návrhu zonácie NP, ktorý predstavilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

"Návrh zonácie NP Slovenský kras zvýši najvyšší stupeň ochrany prírody na 24 percent územia, čo je približne na 30 percent lesných pozemkov tohto územia s prevahou lúčnych porastov," priblížil envirorezort s tým, že v piatom stupni ochrany sa aktuálne nachádzajú len štyri percentá územia NP. Stupeň ochrany má byť zvýšený na štátnych pozemkoch, možnosť turistiky a pohyb turistov majú ostať zachované.

Správa NP Slovenský kras pripravila návrh zonácie na základe zohľadnenia stavu biotopov a povahy prírodných hodnôt a cieľov ochrany a tiež z dôvodu zabezpečenia celistvosti zón územia. Návrh počíta so zvýšením výmery NP z približne 34.611 hektárov (ha) na takmer 35.526 ha a znížením výmery ochranného pásma NP z vyše 11.740 ha na približne 5716 ha.

Najväčšia časť územia NP, a to viac ako 72 percent, by mala byť po zonácii zaradená do tretieho stupňa ochrany. V najvyššom piatom stupni bude podľa návrhu vyše 24 percent územia NP, v štvrtom stupni ochrany približne 3,3 percenta.

MŽP predstavilo zonácie NP Slovenský kras, NP Veľká Fatra a NP Poloniny v piatok (2. 12.), podľa ministerstva sú zonácie kľúčovou časťou reformy národných parkov. "Návrhy zonácií budú prerokované na okresných úradoch so všetkými dotknutými subjektami, vrátane súkromných vlastníkov či zástupcov dotknutých samospráv," dodal envirorezort.


Podvečerná nálada nad Zádielskou dolinou, okres Košice – okolie v NP Slovenský kras. Na snímke pohľad do Zádielskej doliny. Zádiel 29. decembra 2020.
Foto: TASR Milan Kapusta