Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V NÍZKYCH TATRÁCH SA STRETLA S MEDVEĎOM: Žena vyviazla bez zranení

Na archívnej snímke medveď hnedý. Foto: TASR/AP

Správa NAPANT-u v stredu upozornila turistov, aby až do odvolania nevyužívali turistický chodník z Trangošky na Chatu M. R. Štefánika, pretože sa tam pohybuje medveď.

Bratislava 20. apríla (TASR) - V Národnom parku Nízke Tatry (NAPANT) došlo k stretu turistky s medveďom hnedým. Neutrpela žiadne zranenia. Medveďa upútal iba batoh ženy. TASR o tom informovalo tlačové oddelenia Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Plachosť mala šelma podľa rezortu stratiť v dôsledku prikrmovania turistami. Vo veci nelegálneho vnadenia a prikrmovania koná Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR aj Slovenská inšpekcia životného prostredia.

"Túžba po spoločnej fotografii či videonahrávky so šelmou, akou je aj medveď hnedý, sa môže vypomstiť. Ochranári apelujú na návštevníkov lesov, aby nepodceňovali riziko stretu s medveďom, aby sa k nemu nikdy nepriblížili a pohybovali sa iba po vyznačených chodníkoch," dodal rezort. V prípade nečakaného stretnutia je podľa rezortu najlepšie sa potichu a pokojne vzdialiť opačným smerom.

Správa NAPANT-u v stredu upozornila turistov, aby až do odvolania nevyužívali turistický chodník z Trangošky na Chatu M. R. Štefánika, pretože sa tam pohybuje medveď. Ten v dôsledku prikrmovania turistami i majiteľmi chát úplne stratil plachosť, takže môže predstavovať ohrozenie pre ľudí. Informoval o tom NAPANT na sociálnej sieti.