Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V národných projektoch bolo zamestnaných 1345 ľudí, z toho 299 Rómov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prostredníctvom projektov zameraných na miestnu občiansku poriadkovú službu (MOPS) bolo ku koncu roka 2019 zamestnaných 1422 členov hliadok v 250 lokalitách SR.

Bratislava 28. apríla (TASR) – V rámci pokračujúcich národných projektov zameraných na integráciu marginalizovaných rómskych komunít (MRK) bolo k 31. decembru 2019 zamestnaných celkovo 1345 ľudí, z toho 299 Rómov. Uvádzajú to predkladatelia Správy o činnosti splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity za rok 2019, ktorú v utorok zobrala vláda na vedomie.

V dokumente informujú, že Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK) pokračoval v národných projektoch zameraných na podporu predprimárneho vzdelávania, a takisto na monitoring inkluzívnych politík, rozbehol tiež druhú fázu projektov zameraných na terénnu sociálnu prácu a terénnu prácu v prostredí MRK a taktiež komunitné služby.

"V rámci národných projektov zrealizovali 700.630 intervencií s klientmi, pomoc poskytli 63.309 klientom (príslušníkom a obyvateľom MRK) a do materských škôl bolo zapísaných 3427 detí z MRK," dodali predkladatelia materiálu.

Dodávajú tiež, že prostredníctvom projektov zameraných na miestnu občiansku poriadkovú službu (MOPS) bolo ku koncu roka 2019 zamestnaných 1422 členov hliadok v 250 lokalitách Slovenska.

Autori správy bilancujú aj dotačnú podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenie mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity. Hodnotiaca komisia odporučila podporiť 81 projektov v celkovej výške 600.000 eur, najväčšia suma príspevkov (261.000 eur) smerovala na realizáciu projektov zabezpečenia technickej vybavenosti a podmienok pre bývanie, viac ako 100.000 eur išlo tiež na projekty podporujúce vzdelávanie. Dotácie sa týkali aj zriaďovania komunitných centier, podpory umeleckých aktivít, športu či ochrany životného prostredia.

Dokument takisto informuje o tom, že splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) navštívil v priebehu roka 107 lokalít s MRK. Materiál sa venuje aj iniciatívam splnomocnenca v legislatívnej oblasti, poukazuje v tomto prípade napríklad na zavedenie povinnej predškolskej dochádzky pre všetky deti od piatich rokov a význam tohto opatrenia pre rozvoj inkluzívneho vzdelávania v sieti materských škôl v lokalitách s MRK i väčšie možnosti začlenenia rómskych detí pri prestupe na základnú školu.