Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Súd so skupinou takáčovcov bude pokračovať, obžalobe čelí 17 ľudí

Na archívnej snímke šéf zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomír K. Foto: TASR - Jakub Kotian

Obhajoba bosa zločineckej skupiny Ľubomíra K. minulý týždeň odmietla vinu a trvá na jeho oslobodení spod obžaloby.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Od stredy do piatka (3. - 5. 11.) bude na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovať súd s bratislavskou zločineckou skupinou takáčovcov vrátane jej bosa Ľubomíra K. Obžalobe čelí 17 ľudí.

Všetci obžalovaní 28. októbra odmietli návrh na uzavretie dohody o vine a treste. Obžaloba pripisuje takáčovcom a advokátovi Martinovi R., ktorý mal pre takáčovcov vydierať svedkov, aby menili svoje výpovede, viac ako dve desiatky skutkov.

Takáčovci čelia obžalobe napríklad z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z majetkovej trestnej činnosti, trestného činu ublíženia na zdraví, nátlaku, z trestného činu všeobecného ohrozenia, vydierania, nedovoleného ozbrojovania, krivého obvinenia či krivej výpovede.

Obhajoba bosa zločineckej skupiny Ľubomíra K. minulý týždeň odmietla vinu a trvá na jeho oslobodení spod obžaloby. Dôvodom sú procesné chyby, ktoré podľa advokátov Ľubomíra K. vznikli v prípravnom konaní pri zabezpečovaní dôkazov. Podľa obhajcov obžaloba nestojí na zákonných dôkazoch.

Ľubomír K. čelí obžalobe z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, poškodzovania cudzej veci, z trestného činu ublíženia na zdraví a vydierania. Zároveň si už odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za objednávku vraždy podnikateľa Romana Krajčiho v roku 2006.

V rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod krycím názvom Apač koncom októbra 2019 zadržali pôvodne 19 členov takáčovcov. Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby, ale aj herne a iné. Neskôr začali pôsobiť aj na území Trnavského a Nitrianskeho kraja.