Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V nedeľu uvedú do úradu prešovského pravoslávneho arcibiskupa

Hovorca informoval, že do Prešova pricestuje Jeho Blaženosť Kryštof, arcibiskup pražský, metropolita Českých krajín a Slovenska.

Prešov 16. novembra (TASR) – Nového prešovského arcibiskupa, ktorý bude zároveň najvyšším predstaveným Pravoslávnej cirkvi na Slovensku, uvedú do úradu v nedeľu (18. 11.) počas oficiálnych obradov v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove.

Eparchiálne zhromaždenie Prešovskej pravoslávnej eparchie, ktoré sa konalo pred mesiacom, tajným hlasovaním zvolilo za prešovského biskupa jeromonacha Rastislava, občianskym menom Andreja Gonta a následne mu bola udelená hodnosť archimandrita.

Hovorca Pravoslávnej cirkvi Milan Gerka dnes informoval TASR, že v zmysle Ústavy Pravoslávnej cirkvi v Českých krajinách a na Slovensku vykonáva prešovský biskup službu arcibiskupa – predsedu Metropolitnej rady Pravoslávnej cirkvi na Slovensku a štatutára Pravoslávnej cirkvi na Slovensku.

Budúci biskup otec Rastislav má 34 rokov, je absolventom Pravoslávnej bohosloveckej fakulty Prešovskej univerzity a zúčastnil sa viacerých zahraničných stáží. Pred zvolením pracoval ako duchovný v detskom domove v Medzilaborciach.

Program vysviacky za biskupa a následného uvedenia do arcibiskupskej služby sa začne v nedeľu krátko pred 9. hodinou, kedy slávnostný sprievod duchovných a zástupcov jednotlivých eparchií príde do chrámu, kde sa začne svätá liturgia. Na slávnosti sa zúčastnia zástupcovia štátnych a samosprávnych inštitúcií, predstavitelia cirkví zo Slovenska i zahraničia.

Hovorca informoval, že do Prešova pricestuje Jeho Blaženosť Kryštof, arcibiskup pražský, metropolita Českých krajín a Slovenska a na slávnosti prisľúbili účasť aj zástupcovia pravoslávnych cirkví z Poľska, Srbska a Ukrajiny.

"Po piesni Svjatyj Bože sa bude konať samotná vysviacka, keď slúžiaci biskupi zložením rúk na otca Rastislava budú spolu s celým cirkevným zhromaždením prosiť Boha o zostúpenie Svätého Ducha, aby otec Rastislav prijal dar Svätého Ducha a stal sa biskupom," vysvetlil Gerka.

Doplnil, že následne oblečú otca Rastislava do biskupského rúcha a po ďalších obradoch mu odovzdajú aj arcibiskupské žezlo. Týmto sa novovysvätený arcibiskup stáva štatutárnym zástupcom Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove a Pravoslávnej cirkvi na Slovensku.