Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V Nemecku už počet obetí koronavírusu presiahol 100.000

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Viaceré nemocnice už teraz zažívajú preťaženie, pre ktoré musia pacientov premiestňovať do zahraničia.

Frankfurt nad Mohanom 25. novembra (TASR) - V Nemecku už od začiatku pandémie zomrelo vyše 100.000 ľudí nakazených novým typom koronavírusu. S odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho Inštitútu Roberta Kocha (RKI) o tom vo štvrtok ráno informovala agentúra AFP.

Táto ekonomicky najsilnejšia európska krajina aktuálne bojuje s nárastom nových prípadov nákazy, pričom za posledný deň tam v súvislosti s covidom pribudlo aj 351 úmrtí. Celkový počet úmrtí zaznamenaných od začiatku pandémie sa tak zvýšil na 100.119.

Počty nakazených dosahujú v Nemecku v ostatných dňoch rekordné úrovne a jednotky intenzívnej starostlivosti sa rýchlo zapĺňajú. Zdravotná kríza v krajine tak predstavuje výzvu pre novú koaličnú vládu, ktorá má prebrať moc po kabinete dosluhujúcej kancelárky Angely Merkelovej, približuje AFP.

Viaceré nemocnice už teraz zažívajú "akútne preťaženie", pre ktoré musia pacientov premiestňovať do zahraničia, uviedol predseda nemeckého medzidisciplinárneho združenia pre intenzívnu a pohotovostnú medicínu (DIVI) Gernot Marx.

V krajine sa minulý týždeň sprísnili epidemiologické opatrenia. Vstup na pracoviská majú už len len zaočkovaní, uzdravení z covidu alebo ľudia s negatívnym výsledkom testu. Rovnaké pravidlá platia na celoštátnej úrovni aj vo verejnej doprave.

Niektoré pandémiou najviac zasiahnuté spolkové krajiny ako Sasko či Bavorsko prijali ešte prísnejšie obmedzenia, ako napríklad zrušenie všetkých vianočných trhov.

Nárast nakazených vyvolal v Nemecku búrlivú diskusiu o tom, či nasledovať príklad Rakúska a zaviesť povinné očkovanie pre všetkých obyvateľov (v Rakúsku bude povinné od 1. februára 2022).

Nadchádzajúci kancelár Olaf Scholz povinné očkovanie podporuje. Zároveň avizoval, že jeho nastupujúca vláda vyčlení na odmeny pre zdravotníkov v "prvej línii" miliardu eur.

Štvrtá vlna koronavírusovej nákazy sa v Nemecku pripisuje relatívne nízkej zaočkovanosti tamojšieho obyvateľstva, uvádza AFP. To sa pohybuje na úrovni 69 percent, a teda nižšej ako v niektorých iných európskych krajinách, ako napríklad Francúzsku, kde je 75-percentná zaočkovanosť.