Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

V nižších polohách sa sneh topí, platia aj hydrologické výstrahy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oproti minulému týždňu sa podľa SHMÚ odo dna uvoľnili aj zásoby vody viazané v snehovej pokrývke, a to vo väčšine povodí.

Bratislava 17. januára (TASR) - Po utorkovom rannom snežení meteorológovia evidujú snehovú pokrývku v Banskej Štiavnici, Kremnických Baniach, Banskej Bystrici, Lome nad Rimavicou, na stanici Štós-Kúpele, v Podbanskom či Tatranskej Javorine. V nižších polohách sa sneh rýchlo topí. Celková snehová pokrývka je výraznejšia najmä v horských polohách nad 800 až 900 metrov. Pre oblasť Levice-západ a Levice-východ vydali prvostupňové výstrahy pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti a webe.

"Najvyššie úhrny zrážok sme zaznamenali na južných návetriach hôr, predovšetkým Kremnických, Štiavnických a Stolických vrchov, Nízkych Tatier, ale aj Vihorlatu. Tu sú denné úhrny zrážok zväčša v intervale medzi 20 a 30 milimetrov. Na ostatnom území spadlo zväčša do desiatich milimetrov," priblížili meteorológovia. Dodali, že v záveterných regiónoch, na krajom severozápade a západe spadlo len do piatich milimetrov, prípadne boli úhrny zanedbateľné.

Oproti minulému týždňu sa podľa SHMÚ odo dna uvoľnili aj zásoby vody viazané v snehovej pokrývke, a to vo väčšine povodí. "V povodiach, kde bola prevaha zrážok v kvapalnom skupenstve, aktuálne zaznamenávame na tokoch vzostupy vodných hladín. Výrazné sú najmä na prítokoch dolného Hrona, Ipľa a na niektorých tokoch Východoslovenskej nížiny," komentovali odborníci. Hladiny prítokov dolného Hrona a Ipľa dosiahli úroveň prvého stupňa povodňovej aktivity.

Výdatné zrážky ráno zaznamenal SHMÚ najmä v Banskobystrickom a Košickom kraji. Od nadmorskej výšky približne 400 metrov išlo o sneženie, no najmä počas silnejších zrážok sa hranica sneženia prepadla aj nižšie a ráno snežilo napríklad aj vo Zvolenskej, Žiarskej a čiastočne aj v Juhoslovenskej kotline. Intenzita, a najmä čas sneženia zapríčinili na cestách značné dopravné komplikácie.