Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SDKÚ je ideová a programová alternatíva voči Smeru, tvrdí V. Novotný

Prejav kandidáta na predsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného Foto: TASR/Martin Baumann

Viliam Novotný vidí päť príčin volebného neúspechu: pád vlády, rozkol vo vedení strany medzi I. Radičovou, M. Dzurindom a I. Miklošom, ponuku strany a kampaň, ale aj osobu doterajšieho lídra.

Zvolen 19. mája (TASR) - Strana SDKÚ-DS predstavuje ideovú, programovú a politickú alternatívu voči Smeru-SD a deklarujme preto už dnes jasne a zrozumiteľne, že nikdy nevstúpi do vlády, ktorej súčasťou bude strana Smer-SD. Vo svojom prejave pred voľbou nového lídra SDKÚ-DS to vyhlásil kandidát na predsedu Viliam Novotný.

"Naším cieľom musí byť, aby sme ako stredo-pravé politické strany ponúkli voličom jasnú a zrozumiteľnú programovú aj politickú alternatívu voči politike strany Smer-SD. Alternatívu, ktorá nám dá šancu byť úspešnými a spoločne poraziť túto stranu v najbližších parlamentných voľbách," apeloval Novotný.

SDKÚ-DS chce tiež byť podľa jeho slov modernou stranou, ktorá dokáže osloviť mladých ľudí. "V našom programe a hodnotách musia vidieť perspektívu svojho života a osobnej realizácie na Slovensku. Buďme pripravení spolupracovať, a to bez ohľadu na akékoľvek osobné či ideovo-stranícke prekážky s našimi partnermi v KDH, Most-Híd, SaS a OĽaNO, nie z pozície mentora či falošného líderstva, ale z pozície partnerstva," uviedol.

Poslanec vidí päť príčin volebného neúspechu SDKÚ-DS. Delegátom dnes povedal, že ide o pád vlády, latentný rozkol vo vedení strany medzi Ivetou Radičovou, Mikulášom Dzurindom a Ivanom Miklošom, ponuku strany a kampaň, ale aj osobu doterajšieho lídra.

"Bolo chybou, že Mikuláš Dzurinda viedol stranu do volieb. Je veľmi smutné, že zakladateľ SDKÚ–DS a náš dlhoročný líder, politik, ktorý sa nezmazateľne zapísal do dejín Slovenska a jeho zásluhy o našu vlasť a jej postavenie v Európe, sú obrovské, musel odísť po takej ponižujúcej volebnej porážke," podotkol Novotný. Ako problém označil aj kauzy a škandály spájané s SDKÚ–DS, "ako aj protivníkmi použitá kauza Gorila na diskreditáciu našej strany".

Tu bude player


SDKÚ-DS preto podľa jeho slov potrebuje nový cieľ a novú ponuku, s ktorou predstúpi pred svojich členov, sympatizantov a voličov. "Naším cieľom musí byť vybudovanie modernej a otvorenej stredo–pravej politickej strany. Musíme sa vrátiť na slovenskú politickú scénu v plnej sile a opätovne sa uchádzať o stratenú dôveru voličov," apeloval. SDKÚ-DS bola podľa jeho slov vždy hodnotovou stranou, no tieto hodnoty sa vytratili a kauzami spájanými s touto stranou aj devalvovali. "Najprv strana odišla od ľudí, neriešila ich denné problémy a starosti, potom odišla od členov, vedenie s nimi prestalo diskutovať. Na záver ľudia odišli od strany," predložil svoj pohľad.

Novotný je presvedčený, že voliči stratili v SDKÚ-DS záruku jasného smerovania a kurzu, istotu odbornosti a kompetentnej správy veci verejných. "Prestali sme robiť čitateľnú, jasnú, zrozumiteľnú, hodnotovú politiku," konštatoval. Preto piliermi novej ponuky sa musia stať úzky a vysoko efektívny štát, podpora podnikania, rovnosť pred zákonom a vymožiteľnosť práva, moderný a spravodlivý sociálny systém, kvalitné vzdelávanie, návrat do regiónov ku každodenným problémom ľudí a silný akcent aj na zelené témy.

Ak Novotný uspeje, za podpredsedov strany bude navrhovať Luciu Žitňanskú, Ľudovíta Kaníka, Pavla Freša a Jozefa Mikuša. Novotný bol posledný z trojice kandidátov na predsednícky post, ktorý vystúpil pred delegátmi so svojím prejavom. Teraz bude nasledovať tajná voľba šéfa SDKÚ-DS. Zvíťazí ten, kto získa nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých kandidátov. Ak sa to v prvom kole nikomu nepodarí, bude nasledovať druhé, do ktorého postúpia dvaja najlepší.