Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

V NP Malá Fatra platí od pondelka uzávera troch turistických chodníkov

Na archívnej snímke pohľad na Veľký Rozsutec. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Ochranári uzatvoria turistický chodník Medziholie - Veľký Rozsutec - Medzirozsutce, po ktorom vedie červená turistická značka.

Bratislava 1. marca (TASR) - V Národnom parku (NP) Malá Fatra platí od pondelka uzávera troch turistických chodníkov. Uzavreté budú do 15. júna z dôvodu ochrany prírody. Informuje o tom národný park na svojom webe.

Ochranári uzatvoria turistický chodník Medziholie - Veľký Rozsutec - Medzirozsutce, po ktorom vedie červená turistická značka. Uzavreté budú aj chodníky s modrou turistickou značkou Obšívanka - Malé nocľahy a Vendovka - Malý Kriváň.

Uzavreté úseky chodníkov na Veľký Rozsutec a do Obšívanky sú súčasťou národných prírodných rezervácií Rozsutec a Tiesňavy, kde sa nerealizuje hospodárska činnosť. Rezervácie sú podľa NP "ostrovy divočiny a nedotknutej prírody". Dôvodom uzávery úseku modrého chodníka v časti Vendovka – Malý Kriváň je ochrana kurovitých vtákov.

"Dôvodom jarnej uzávery je v prvom rade ochrana živočíchov, ktoré majú v Malej Fatre svoj domov. Jar je najcitlivejšie obdobie v roku na výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov i cicavcov," približujú ochranári. Uzávera slúži aj na ochranu a regeneráciu pôdneho krytu.

Správa Národného parku zároveň pripomína, že turisti majú celoročne k dispozícii vyše 150 kilometrov značených turistických chodníkov rôznej obtiažnosti. "Takže veríme, že toto obmedzenie, prínosné pre prírodu Malej Fatry, budú akceptovať a rešpektovať," podotkli ochranári.