Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V NR SR otvorili výstavu venovanú revolúcii, prišli i stovky študentov

Pohľad na budovu Národnej rady SR v Bratislave, archívna snímka. Foto: TASR - Pavol Funtál

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko novinárom povedal, že vzhľadom na štátny smútok sa rozhodli pozmeniť program a priebeh podujatia.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Priestory Národnej rady (NR) SR navštívilo v piatok viac ako 600 žiakov a študentov. Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva a výročia Nežnej revolúcie tiež v parlamente otvorili výstavu "Kľúčmi k slobode".

Študenti nahliadli do rokovacej sály, zoznámili sa s procesmi aj históriou parlamentarizmu. Zamestnanci Kancelárie NR SR si pre nich pripravili aj krátky film, ktorý návštevníkov prenesie do atmosféry Nežnej revolúcie.

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko novinárom povedal, že vzhľadom na štátny smútok sa rozhodli pozmeniť program a priebeh podujatia. "Som veľmi rád, že sme potichu a s pokorou otvorili dvere NR SR, umožnili študentom nahliadnuť do priestorov a súčasne tu majú jedinečné exponáty, ktoré sú spojené s najväčším novodobým sviatkom a udalosťou," povedal šéf NR SR s tým, že vystavené sú aj osobné veci niektorých hlavných predstaviteľov Nežnej revolúcie. "Chcel by som aj takouto formou vzdať úctu všetkým tým, ktorí 17. novembra 1989 za tieto hodnoty bojovali," dodal.

Vysokoškoláčka Kristína si myslí, že Nežná revolúcia bola veľkým krokom pre celé Slovensko. "Pretože sme dostali slobodu v rámci nášho štátu. Nebol to až taký jednoduchý a krátky proces, ako som si predstavovala," dodala.

"Mladí ľudia vtedy nemali problém ísť do ulíc, teraz to tak veľmi nevidím. Nie je to už také, ako to bolo predtým. Teraz je pre nás štát ľahostajný, aká bude jeho budúcnosť," uviedla vysokoškoláčka Veronika.

Podľa Martina z vysokej školy ľudia v novembri 1989 žiadali zmenu, po ktorej túžili, a to sa im splnilo. "Pre nás je lepšie cestovanie, máme slobodnejší pohyb, slobodu slova," skonštatoval s tým, že z prehliadky sa mu najviac páčila rokovacia sála. Maturant Ján povedal, že najviac v ňom zarezonovalo to, že sa študenti nezľakli, keď ich polícia pri potlačení protestov zbila, a prišli na námestia ešte vo väčšom počte.

Na výstave v parlamente sú dispozícii autentické exponáty, originálne historické dokumenty a listiny, ktoré sú priamym odkazom Nežnej revolúcie. "Zrkadlia sa v nej všetky parlamentné dokumenty, ktoré vznikli v Slovenskej národnej rade od novembrových udalostí až po slobodné voľby. Výstava mapuje celého polroka revolučných zmien," povedal vedúci Parlamentného archívu Pavol Urbánek s tým, že výstava by mala potrvať do júna budúceho roka.