Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VÝSTRAHA: V okresoch Skalica a Senica hrozia prívalové povodne

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, uvádza SHMÚ na margo vzniku prívalových povodní.

Bratislava 21. júna (TASR) - V okresoch Skalica a Senica hrozia prívalové povodne. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu druhého stupňa. Na utorok (22. 6.) opäť platia výstrahy prvého aj druhého stupňa pred vysokými teplotami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozorňuje na svojej webovej stránke.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádza SHMÚ na margo vzniku prívalových povodní. Predpokladá sa výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

Vysoké teploty sa môžu vyskytnúť v Bratislavskom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji, v okresoch Vranov nad Topľou, Krupina, Lučenec, Banská Štiavnica, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Výstrahy platia od 13.00 h do 18.00 h.

Druhý stupeň výstrahy pred vysokými teplotami platí najmä pre okresy na juhu Slovenska - Dunajská Streda, Komárno, Levice, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec a Rimavská Sobota. V týchto okresoch očakávajú meteorológovia ojedinele 35 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," uviedol SHMÚ.