Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

V Opatovskej Novej Vsi je denne 100 až 130 nelegálnych migrantov

Na archívnej snímke príslušníci Ozbrojených síl SR v záchytnom tábore pre migrantov v bývalom závode píla v meste Veľký Krtíš. Foto: TASR - Ján Krošlák

Záchytný bod vo Veľkom Krtíši ukončil svoju činnosť, na registráciu cudzincov ďalej slúži zariadenie v Opatovskej Novej Vsi.

Veľký Krtíš 11. októbra (TASR) - Situácia v zariadení migračného úradu v Opatovskej Novej Vsi vo Veľkokrtíšskom okrese je v súčasnosti stabilizovaná. V rámci Banskobystrického samosprávneho kraja v ňom denne zaznamenávajú približne 100 až 130 prichádzajúcich nelegálnych migrantov. TASR to v stredu potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Ako ďalej uvádza, na mieste sú vytvorené adekvátne podmienky na dočasné umiestnenie prichádzajúcich cudzincov. "Pre potreby zabezpečenia bezpečnosti a verejného poriadku polícia vyčleňuje denne dostatočný počet síl a prostriedkov," objasňuje s tým, že je to aj v spolupráci so slovenskou armádou. Presný počet vyčlenených príslušníkov odbor neuviedol, keďže počet príslušníkov sa môže podľa neho operatívne meniť.

Záchytný bod vo Veľkom Krtíši ukončil svoju činnosť, na registráciu cudzincov ďalej slúži zariadenie v Opatovskej Novej Vsi. Tento tábor migračného úradu je pre žiadateľov o azyl, ktorí patria medzi zraniteľné skupiny osôb. "Z bezpečnostných a zdravotných dôvodov preto bolo treba urobiť úpravy v tábore tak, aby žiadatelia o azyl a tranzitné osoby neprichádzali do kontaktu," spomenul tlačový odbor MV minulý týždeň.

Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 3. novembra. Pôvodne sa mali skončiť 14. októbra. V stredu to schválila vláda. Opatrenie má pomôcť k zníženiu počtu nelegálnych migrantov, ktorí cez územie Slovenska iba tranzitujú do iných štátov Európskej únie.

Podľa rezortu od ich zavedenia zaznamenali pokles nelegálnej migrácie smerujúcej na územie Slovenska z Maďarska. V 39. týždni bolo zaevidovaných 2496 nelegálnych migrantov a v 40. týždni nastal pokles v záchytoch na 1929 osôb.