Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

V operácii EUNAVFOR Aspides by mohlo pôsobiť do 5 slovenských vojakov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Cieľom operácie je zaistiť námornú bezpečnosť a slobodu plavby v súvislosti s krízou v Červenom mori. Vyslanie vojakov musí odobriť vláda aj parlament.

Bratislava 27. mája (TASR) - Na veliteľstve operácie EUNAVFOR Aspides v Grécku by mohlo pôsobiť do päť príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Vyplýva to z materiálu Ministerstva obrany (MO) SR, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Cieľom operácie je zaistiť námornú bezpečnosť a slobodu plavby v súvislosti s krízou v Červenom mori. Vyslanie vojakov musí odobriť vláda aj parlament.

"Operácia bola zriadená v reakcii na rastúci počet bezpečnostných incidentov, vrátane útokov, svojvoľných, alebo nezákonne zadržaných a zabavených civilných a obchodných plavidiel zo strany hnutia Húsijov, ktoré týmto ohrozujú námornú bezpečnosť v regióne Červeného mora, Adenského zálivu, Arabského mora a Perzského zálivu," priblížil rezort.

Strategickou úlohou operácie je sprevádzanie a ochrana civilných a obchodných plavidiel a posilnenie a udržiavanie situačného povedomia v spolupráci s podobne zmýšľajúcimi poskytovateľmi námornej bezpečnosti. Slovenská republika sa podieľa na financovaní operácie prostredníctvom príspevkov do Európskeho mierového nástroja.

Pôsobenie slovenských vojakov v operácii navrhuje rezort obrany až do ukončenia mandátu operácie.