Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V ovzduší dominoval peľ pŕhľavy, alergikom môžu pomôcť aj rúška

Ilustračné foto Foto: TASR/ján Siman

Alergikom často zmierňuje či eliminuje priebeh reakcie na peľ aj nosenie rúška, cez ktoré sa mnohé väčšie peľové zrná nedostanú, konštatovala Lafférsová.

Banská Bystrica 25. júla (TASR) – Peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy dominoval v uplynulých dňoch v ovzduší na celom území Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

Všetky monitorovacie stanice opätovne zaznamenali ojedinelý záchyt prvého peľu paliny a ambrózie, ktoré budú po trávach najsilnejšími a najvýznamnejšími alergénmi leta i skorej jesene. Alergikom často zmierňuje či eliminuje priebeh reakcie na peľ aj nosenie rúška, cez ktoré sa mnohé väčšie peľové zrná nedostanú,“ konštatovala Lafférsová.

Dodala, že peľ pŕhľavy bude vo vzduchu významne zastúpený aj v nasledujúcich dňoch. „Na väčšine územia sa jeho denné koncentrácie udržia vo vysokých až veľmi vysokých hladinách. Peľ paliny a ambrózie bude pomaly pribúdať, ale zatiaľ dosahuje len nízke až veľmi nízke denné koncentrácie,“ konkretizovala.

Peľ týchto inváznych rastlín, ktoré sú podľa nej najsilnejšími a najvýznamnejšími alergénmi letných mesiacov a skorej jesene, pravdepodobne dosiahne alergiologicky významné hladiny až počas augusta.