Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V ovzduší prevládal peľ pŕhľavy, prichádza obdobie paliny a ambrózie

Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia) s pôvodom v severnej Amerike je silný peľový alergén. Archívna snímka. Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Lafférsová dodala, že v ovzduší sa okrem peľu spomenutých druhov bude vyskytovať ešte peľ skorocelu, štiavu, chmeľu, ako aj astrovitých, mrkvovitých a mrlíkovitých rastlín.

Banská Bystrica 8. augusta (TASR) – Peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy naďalej dominoval v uplynulých dňoch v ovzduší na celom území Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

Prognóza na tieto a nasledujúce dni nie je pre alergikov veľmi priaznivá. Obdobie s významným zastúpením pŕhľavy ešte bude pokračovať, denné koncentrácie jej peľu sa udržia vo vysokých až veľmi vysokých hladinách. Aj peľ paliny a ambrózie miestami dosiahne alergologicky významné koncentrácie,“ podotkla Lafférsová.

Dodala, že v ovzduší sa okrem peľu spomenutých druhov bude vyskytovať ešte peľ skorocelu, štiavu, chmeľu, ako aj astrovitých, mrkvovitých a mrlíkovitých rastlín.