Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V ovzduší z alergénov naďalej dominuje breza

Na snímke brezy. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Peľ brezy sa v uplynulom týždni v dôsledku činnosti vetra vyskytoval i v regiónoch, kde breza už odkvitla.

Banská Bystrica 7. mája (TASR) – Na celom území Slovenska je najsilnejším a najvýznamnejším alergénom naďalej breza. Tú v priebehu pár týždňov vystrieda peľ tráv, ktorý bude na dlhé obdobie najsilnejším alergénom v ovzduší. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Peľ brezy sa v uplynulom týždni v dôsledku činnosti vetra vyskytoval i v regiónoch, kde breza už odkvitla. V ovzduší okrem nej dominoval aj peľ hrabu, duba a buka. "Peľ drevín z čeľade cyprusovité-tisovité vo vyšších koncentráciách zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici a Žiline. Tento záchyt je spojený s kvitnutím prirodzených porastov tisu na severných svahoch hornej časti Harmaneckej doliny," priblížila Lafférsová.

Na celom území Slovenska v uplynulom období poklesli denné koncentrácie peľu brestu, vŕby, topoľa. Peľ jaseňa v ovzduší dosiahol vyššie denné koncentrácie už len na severe Slovenska. "Peľ tráv z čeľade lipnicovitých pribúda zatiaľ len pozvoľna a nedosahuje ešte alergiologicky významné denné koncentrácie," dodala Lafférsová. Spóry húb zastúpené rodom Cladospórium a ich denné hladiny stúpli najmä v teplejších oblastiach Slovenska.

Najvýznamnejším alergénom v ovzduší pre toto obdobie naďalej ostáva breza, významné koncentrácie bude dosahovať aj peľ hrabu a duba. S postupným otepľovaním pribudne peľ tráv z čeľade lipnicovitých, a to aj v chladnejších oblastiach. V priebehu niekoľkých týždňov sa podľa RÚVZ stane najsilnejším alergénom na dlhé obdobie peľ tráv.