Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na viacerých vysokých školách prerušia vyučovanie, dôvodom je protest

Strojnícka fakulta STU v Bratislave, foto z archívu. Foto: STU

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Oliver Moravčík udelil študentom na pondelok rektorské voľno.

Bratislava 17. februára (TASR) - Na viacerých vysokých školách bude v pondelok (21. 2.) prerušené vyučovanie. Dôvodom je nesúhlas s novelou vysokoškolského zákona, o ktorej sa rokuje v Národnej rade SR.

Rada vysokých škôl (RVŠ) SR vyzvala akademické senáty fakúlt a vysoké školy, aby v spolupráci s ich vedeniami na znak rázneho protestu symbolicky prerušili výučbu 21. februára. A počas rokovania Národnej rady SR o novele zákona o vysokom školstve zvážili pokračovanie protestu.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Oliver Moravčík udelil študentom na pondelok rektorské voľno. "STU sa týmto krokom pridáva k výzve RVŠ SR vzhľadom na to, že zásadné výhrady vysokoškolských reprezentácií k novele zákona o vysokých školách neboli v doterajšom legislatívnom procese akceptované," uvádza sa na webe univerzity.
Na snímke budova Univerzity Komenského v Bratislave, foto z archívu.
Foto: TASR/Martin Baumann

Prerušené vyučovanie bude v pondelok napríklad aj na Univerzite Komenského v Bratislave, niektorých fakultách Ekonomickej univerzity v Bratislave, Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, Jesseniovej lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine, ale aj na niektorých fakultách Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne či viacerých fakultách Vysokej školy múzických umení v Bratislave. O zapojených školách informuje RVŠ SR na svojom webe. Pridajú sa napríklad aj niektoré fakulty z Prešovskej univerzity v Prešove či Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ale aj Trnavská univerzita v Trnave.

RVŠ SR pozitívne vníma viaceré zmeny, ktoré prináša návrh novely o vysokých školách. Konštatuje však, že predložený návrh novely nerieši zásadné problémy vysokého školstva. Medzi ne patrí aj to, že významná časť mladých ľudí odchádza študovať do zahraničia. RVŠ SR naďalej zásadne nesúhlasí s potláčaním akademickej samosprávy a autonómie na úrovni vysokých škôl a fakúlt.