Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

V pondelok bude Súdna rada opäť voliť predsedu Najvyššieho súdu SR

Na snímke kandidátka na post predsedkyne Najvyššieho súdu SR Jana Bajánková. Foto: TASR

Od júla minulého roka sa o predsednícke kreslo doteraz pokúsilo zabojovať šesť kandidátov - Jana Bajánková, Štefan Harabin, Ivetta Macejková, Soňa Mesiarkinová, Ján Šikuta a Alena Šišková.

Bratislava 25. januára (TASR) – Súdna rada bude v pondelok opäť voliť predsedu Najvyššieho súdu SR. Do opakovanej voľby sa prihlásili sudkyne Soňa Mesiarkinová a Jana Bajánková. Voľba predsedu bude prvýkrát verejná.

Obe uchádzačky už o post predsedu zabojovali v prvej voľbe v septembri 2019. Bajánkovú navrhli dvaja členovia Súdnej rady, Ján Burik a Martin Michalanský. Bajánkovej protikandidátkou je Mesiarkinová. Na post ju navrhol člen Súdnej rady Roman Huszár. Výsledky volieb budú vyhlásené na zasadnutí Súdnej rady. Kandidátka potrebuje na zvolenie získať hlasy minimálne desiatich členov Súdnej rady. Súdna rada následne navrhne prezidentke SR vymenovanie úspešnej kandidátky.

Od júla minulého roka sa o predsednícke kreslo doteraz pokúsilo zabojovať šesť kandidátov - Jana Bajánková, Štefan Harabin, Ivetta Macejková, Soňa Mesiarkinová, Ján Šikuta a Alena Šišková. Ako poznamenala Müller, ani jeden z nich však nezískal v tajnom hlasovaní minimálne desať hlasov všetkých členov Súdnej rady.