Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

V pondelok by mal ŠTS v Pezinku vyhlásiť rozsudky v dvoch kauzách

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V rámci kauzy, kde by malo rozhodnutie padnúť v pondelok poobede, čelí údajná hlava bratislavskej pozemkovej mafie Tibor H. obžalobe z trestného činu založenia zločineckej skupiny.

Bratislava/Pezinok 12. decembra (TASR) - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku by mal v pondelok (13. 12.) vyhlásiť rozsudky v dvoch kauzách. Doobeda by sa mali dozvedieť verdikt starosta Dolného Chotára František D. a ďalší traja obžalovaní. Poobede by mal súd vyniesť ortieľ aj nad údajnou hlavou bratislavskej pozemkovej mafie Tiborom H. spolu s ďalšími obžalovanými.

František D., jeho syn František D. mladší, Ladislav A. a Roland Sz. čelia obžalobe z viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov. Vraždy si mal objednávať František D. starší, aby umlčal tzv. biele kone.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhuje Františkovi D. a Ladislavovi A. doživotný trest odňatia slobody. Pre Rolanda Sz. úhrnný 24-ročný a pre Františka D. mladšieho 22-ročný trest. Všetci by mali byť podľa jeho návrhu umiestnení v ústave s najprísnejším stupňom stráženia.

Starosta Dolného Chotára František D. rovnako ako Roland Sz. svoju vinu odmietajú. Zvyšní dvaja sa k trestnej činnosti priznávajú, František D. mladší však odmieta, že by bol objednávateľom skutkov.

V rámci kauzy, kde by malo rozhodnutie padnúť v pondelok poobede, čelí údajná hlava bratislavskej pozemkovej mafie Tibor H. obžalobe z trestného činu založenia zločineckej skupiny, obzvlášť závažného podvodu a z trestného činu legalizácie výnosu z trestnej činnosti.

V súvislosti s podvodným ovládnutím rozsiahlych parciel v mestskej časti Rusovce sa od roku 2018 postavilo pred súd viacero osôb. Obžalované sú z viacerých zločinov. Ako členovia zločineckej skupiny založenej v Bratislave v roku 2005 mali páchať rôznu trestnú činnosť zameranú predovšetkým na nelegálne prevody nehnuteľností – podvody, ich legalizáciu a s tým súvisiace falšovanie a pozmeňovanie verejných listín.

Tibor H. svoju vinu odmieta, naopak, prokurátor ÚŠP Alexander Bíró je presvedčený o tom, že dokazovanie počas hlavného pojednávania bolo dostatočné a preukázateľne dokazuje spáchanie skutkov, ktoré sú uvedené v obžalobe. Pre obžalovaných navrhuje väzenie a trest prepadnutia majetku.