Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V pondelok sa začal 26. ročník kampane Študentská kvapka krvi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kampaň potrvá päť týždňov, do 20. novembra.

Bratislava 19. októbra (TASR) – V pondelok sa začal 26. ročník kampane Študentská kvapka krvi, a to napriek pandémii nového koronavírusu. Potrvá päť týždňov, do 20. novembra. TASR o tom informovala programová koordinátorka Slovenského Červeného kríža (SČK) Silvia Kostelná.

Generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová uviedla, že hoci boli mobilné odbery krvi v celej krajine zrušené, krv je stále možné darovať na odberových pracoviskách Národnej transfúznej služby SR a na hematologicko-transfúznych oddeleniach nemocníc.

"Darcovia krvi sa v tomto mimoriadnom období musia vopred objednať na presný čas. Preto, ak chcete darovať krv, skontaktujte sa čím skôr s najbližším odberovým pracoviskom a dohodnite si najbližší termín," komentovala.

Darcov tiež vyzvala, že ak sa cítia zdraví a spĺňajú aj ďalšie podmienky darovania krvi, nech svoje rozhodnutie neodkladajú na neskorší termín. Zdôraznila, že práve teraz je pomoc darcov mimoriadne dôležitá.

Doplnila tiež, že heslom tohtoročnej kampane je slogan "Rád sa miešaš druhým do života?", čím chce SČK pripomenúť, že každý, kto daruje krv, výrazne mení a zlepšuje zdravie a život druhého človeka.