Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Prahe rokovali ministri pre európske záležitosti, bol tam i Šefčovič

Na archívnej snímke z 21. februára 2022 podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

V rámci pracovného obeda potom ministri hovorili o tom, ako by sa mohli naplniť závery nedávno ukončenej Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE).

Praha 15. júla (TASR) - V piatok sa v Prahe stretli ministri členských krajín EÚ pre európske záležitosti na neformálnom rokovaní v rámci českého predsedníctva v Rade Európskej únie. Diskutovali o pomoci Ukrajine či o väčšej ochrane novinárov. TASR informáciu prevzala z oficiálnej webovej stránky českého predsedníctva.

Na stretnutí sa zúčastnila aj ukrajinská vicepremiérka Oľha Stefanišynová a podpredsedovia Európskej komisie (EK) Věra Jourová, Dubravka Šuicová a Maroš Šefčovič. Po tom, ako český minister pre európske záležitosti Mikuláš Bek predstavil priority predsedníctva, diskutovali politici o možnostiach posilnenia odolnosti demokratických inštitúcií.

Ďalším bodom rokovania bola ochrana novinárov a nezávislého mediálneho prostredia v rámci pripravovaného Európskeho aktu o slobode médií, ktorý chce EK vydať ešte v priebehu českého predsedníctva. Predstavila ho česká eurokomisárka Věra Jourová.

"Budem apelovať na štáty, aby prijali výraznejšie opatrenia na ochranu novinárov a médií pred útokmi, ale tiež pred zneužívaním súdnych procesov v podstate proti slobode slova," povedala pred rokovaním.

"Aj v niektorých krajinách EÚ sa nezávislé médiá ocitajú pod tlakom a v niekoľkých členských krajinách došlo dokonca v uplynulých rokoch k vraždám novinárov," vysvetlil Bek dôvody, prečo považuje tému za dôležitú.

Podpredseda EK Maroš Šefčovič po stretnutí hovoril o dodávkach plynu do Európy. "Absolútne odmietame stať sa rukojemníkom Kremľa v oblasti energetiky," vyhlásil Šefčovič. Dodal, že Európska komisia na budúci týždeň predloží návrh, ako sa koordinovane pripraviť na možné prerušenie dodávok plynu tak, aby bola zaručená solidarita medzi členskými krajinami.

V rámci pracovného obeda potom ministri hovorili o tom, ako by sa mohli naplniť závery nedávno ukončenej Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Záverečná správa z nej obsahuje 49 návrhov a viac ako 300 opatrení.