Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

V prešovskej nemocnici leží pacientka s podozrením na OPIČIE KIAHNE

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Aktuálne sa čaká na výsledky laboratórnych testov, priblížil pre TASR námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť pre nechirurgické odbory nemocnice Boris Mavrodiev.

Prešov 14. júna (TASR) - Na oddelenie infektológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove prijali pacientku s podozrením na opičie kiahne s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. TASR to potvrdila nemocnica, upozornil na to portál noviny.sk.

Aktuálne sa čaká na výsledky laboratórnych testov, priblížil pre TASR námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť pre nechirurgické odbory nemocnice Boris Mavrodiev. "Opatrenia vo vzťahu ku kontaktom pacientky sú v kompetencii príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorý bol o situácii informovaný," dodal Mavrodiev.

Odobratá vzorka sa zaslala na vyšetrenie do Bratislavy, priblížil hlavný hygienik SR Ján Mikas. "O prípadnej pozitivite na opičie kiahne budeme verejnosť informovať," dodal.

Mikas upozornil, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR už evidoval niekoľko podozrení na opičie kiahne. "Hoci klinický obraz alebo osobná anamnéza nenasvedčovali vysokej pravdepodobnosti potvrdenia diagnózy opičích kiahní, v záujme úplnej istoty sa osobám odobrali vzorky a boli vyšetrené," dodal. Ochorenie sa nepotvrdilo ani v jednom prípade.