Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

V Prezidentskom paláci diskutovali o pomoci obetiam domáceho násilia

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Aplikácia bola zatiaľ pilotne spustená v Trenčianskom kraji a do konca roka by sa mala postupne rozšíriť na celé územie SR.

Bratislava 29. júna (TASR) - Viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová v pondelok v Prezidentskom paláci diskutovala s odborníčkami z organizácií pomáhajúcim ženám a deťom zažívajúcim násilie. Predstavila tiež mobilnú aplikáciu Pomáham chrániť na pomoc obetiam domáceho násilia. Prezidentka Zuzana Čaputová o tom informuje na sociálnej sieti. Kríza spojená s pandémiou nového koronavírusu podľa nej ukázala, aké je potrebné, aby si obete násilia vedeli zavolať pomoc rýchlo, bezpečne a diskrétne.

"Jednou z priorít, na ktoré som sa zameriavala počas koronarízy, bola pomoc ženám, deťom a iným skupinám ľudí zažívajúcim domáce násilie. Sociálna izolácia, ktorou sme potláčali šírenie vírusu, pre nich znamenala väčšiu zraniteľnosť a vyššie riziko zažívania psychologického, fyzického, sexuálneho či iného násilia. A zároveň menej možností, ako sa dovolať pomoci,"
hovorí Čaputová.

Aplikácia bola zatiaľ pilotne spustená v Trenčianskom kraji a do konca roka by sa mala postupne rozšíriť na celé územie SR.

Polícia spustila mobilnú aplikáciu na pomoc občanom, v prvej fáze umožní privolať pomoc v prípade domáceho násilia. Dostupná bude zatiaľ iba v rámci Trenčianskeho kraja. Informoval o tom hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Aplikácia je podľa jeho slov k dispozícii užívateľom mobilných telefónov s operačnými systémom Android alebo iOS bezplatne. Po stlačení tlačidla podľa Slivku upozorní operačné stredisko na žiadosť o pomoc, získa polohu odosielateľa a vyšle policajnú hliadku na preverenie situácie.