Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentský palác sa otvoril pre návštevníkov, ukázala im ho Čaputová

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová sa stretáva s ľuďmi počas dňa otvorených dverí v Prezidentskom paláci v Bratislave 15. júla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návštevníci mali možnosť vidieť expozíciu z rôznych darov od občanov Slovenska a zahraničných hostí, vyskúšať si rečnícky pult vo Veľkej sále či zažiť vystúpenie vojenskej hudby a čestnej stráže.

Bratislava 15. júla (TASR) – Prvých návštevníkov piatkového Dňa otvorených dverí (DOD) v Prezidentskom paláci v Bratislave osobne privítala hlava štátu Zuzana Čaputová. Ide o prvé DOD počas jej mandátu. Ľudia na prvý vstup čakali od rána, posledný je naplánovaný o 16.00 h.

"Je to veľmi milá príležitosť byť priamo v kontakte s ľuďmi a ukázať im túto krásnu historickú pamiatku," uviedla Čaputová na margo jej sídla. Prvým hosťom ukázala historické a reprezentačné priestory paláca, ale aj miesta, kde sa vykonávajú ústavné akty.



Návštevníci mali možnosť vidieť expozíciu z rôznych darov od občanov Slovenska a zahraničných hostí, vyskúšať si rečnícky pult vo Veľkej sále či zažiť vystúpenie vojenskej hudby a čestnej stráže. Prezidentka hosťom ukázala, kde rokuje s väčšinou delegácií alebo kde sa stretáva s premiérom a ministrami.

"Štandardné miesto, kde sedáva prezident, je v strede tohto stola na jednej strane a oproti sedáva hlavný hosť," vysvetlila Čaputová v Zelenom salóne a priblížila priebeh prijímania napríklad prezidenta inej krajiny.



Prehliadka je podľa nej dobre informačne pripravená a hostia sa dozvedia rôzne zaujímavosti. Prví z nich sa mali možnosť počas návštevy paláca spýtať prezidentky svoje otázky či sa s ňou odfotiť. Podľa Čaputovej sú pre hostí atraktívne rôzne miesta v paláci. "Predpokladám, že čestná stráž a polícia bude mať tiež úspech, ako aj v predchádzajúcich rokoch," doplnila.

Ľubomír z Liptova čakal na vstup približne hodinu pred začiatkom, aby sa dostal dnu. Najviac sa mu páčila ľudskosť a prístup hlavy štátu a jej ochota všetko ukázať a odpovedať na otázky. "Pani prezidentka je veľmi príjemná a skutočne to bol úplne iný zážitok, ako keď si to človek pozerá iba z médií," skonštatoval. Jedna z prvých návštevníčok bola aj 84-ročná Mária z Bratislavy. "Všetko je nádherné, vyčistené a vyzdobené. Také doma nemáme," uviedla.